„Подробният план за новия гробищен парк в Бургас, който ще се намира в к-с „Меден рудник“ вече влезе в сила. По план там ще се извършват погребенията само на починалите хора от този комплекс, Крайморие и Горно Езерово.

Сега сме в процедура по отчуждаване, защото част от имотите там са частна и държавна собственост. Дано няма обжалвания по обезщетенията, които сме готови да предложим„ каза главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева.

В разработката за новото гробище в „Меден рудник“ се урегулират и УПИ-та за ритуална зала, храм, зали за различните вероизповедания, крематориум и други. Предвидено е разполагане на урнова стена, както и място за работилници за изготвяне на паметници, плочи и други. Има и опция за място за погребване на домашни любимци.

Припомняме, че по разчет гробните места край „Меден рудник“ ще бъдат 5018, а с тяхното обособяване ще се облекчи броя на погребенията в Централен гробищен парк до к-с „Изгрев“. По данни на общината в него се правят по над 2000 погребения годишно и скоро теренът ще бъде изцяло зает. Централните бургаски гробища все още не са с изчерпан капацитет и към този момент общината няма проблем с местата за погребения, посочи Илиева.