Брокерът Пролет Стаматова за развитието на пазара на недвижими имоти в Бургас през 2019 г..

- Г-жо Стаматова, как бихме могли да обобщим състоянието на пазара на недвижими имоти в Бургас през настоящата година?
- Пазарът е стабилизиран, бих казала. Има фактори, които обуславят това стабилизиране. Според мен, на първо място, това е увеличаването на заплатите. Работодателите вече плащат осигуровки върху по-високи суми. Второто, според мен, е улесняването за кредитиране – всички клиенти имат по-лесен достъп до това. Вярно е, има безработица, но не може да се отрече, че се предлагат и големи заплати в града. Във водещите и големи компании служителите получават добри заплати. Това за мен е радостно. Банките станаха по-гъвкави в отпускането на кредити, лихвите паднаха. Това е положението за тази година, през следващата може би лихвите ще са различни, както казват банкерите, но през настоящата – е така. Другото, което също дава отражение, е подобряването на инфраструктурата. Виждаме какво се случи с жилищен комплекс „Меден рудник“ – той стана неузнаваем. Много по-комуникативен е , има детски градини, нови площадки - всичко това обуславя стабилизирането на пазара. Колкото до последните три месеца, наблюдава се леко завишение от 7 до 10 % в цените на недвижимите имоти. В Бургас това се свързва винаги с приключването на летния сезон. Този, който се върне след края на сезона, инвестира - продава малко жилище, а след това купува по-голямо. Другото, както казах, е намаляването на лихвите в банките. Те са вече под 3 % са лихвите - на ниво 2.5 - 2.7 %.
- Има ли промяна в цените на жилищните имоти в различните жилищните комплекси?
- Спрямо миналата година има. Макар и да не е голям процентът, промяна има. Цените са малко завишени - наблюдава се един марш от 5 до 10 хиляди евро. Най-скъпи си остават жилищата в централната градска част, после „Лазур“ и „Възраждане“. След това се нареждат „Зорница“, „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Цените в хубавата част на „Възраждане“ могат да се сравнят с цените в „Лазур“. Има голям скок на цените и в „Меден рудник“ – с минимум 20-30 %. Миналата година една гарсониера там се продаваше за около 30 хиляди евро и под тази сума. Тази година тя е на цена от 40 хиляди евро.
- Как стои въпросът с наемите?
- Има една неписана закономерност – спрат ли да се търсят усилено жилища, се повишава търсенето на наемите. И обратно – когато спрат да се наемат жилища усилено, значи цените на имотите са добри и хората започват да купуват. За този период – от ноември до месец февруари, наемите в Бургас са на най-ниски цени. В момента един двустаен апартамент в ж.к. „Лазур“ може да се наеме за 350 лева. Това е немислимо през останалата част от годината – след месец март. Ако си за краткосрочно – цената е 600 лева. Наблюдава се едно увеличение в намерението за инвестиционна покупка, но повече е търсенето на такава инвестиция, отколкото купуването. Относно наема, той се търси перманентно – който не може да си позволи покупка, си търси наем. Относно търговските обекти, в Бургас има най-високите нива, може би, на наем на квадратен метър след София. Излиза, че търговецът трябва да работи единствено само за наема.
- Как може да се определи профилът на купувача и на наемателя?
- Това е една палитра. Купувачите са работещи хора със сигурни доходи и купуват жилища с 90 % кредит. Относно наемателите, те са ученици, студенти, семейства, дори не от толкова други градове, колкото от Бургас. Има деление на семействата – не казваме разводи, а деления – децата израстват и започват да с търсят квартири. Много от младите семейства се наемат да купуват, но това важи за тези от тях, които са със сериозна професия и стабилни заплати. Това се случва, ако поне единият член на семейството има добра работа и постоянен трудов договор. Тенденцията да се търсят големи жилища много ми харесва. Търсенето на гарсониери вече не е толкова силно. Големите семейства търсят жилища с две спални или места, където може да се отделят 2 спални. Това се дължи на повишаването в житейския стандарт.
- Промени ли се интересът от страна на чужденците?
- Има интерес, вероятно обясним, от немски граждани. Имаме си клиент, например, който за 2-ра или 3-та година е тук под наем и не желае да се връща в Германия. Според него в България е спокойно, по –евтино и комфортно. Наблюдава се интерес и към покупки на къщи от страна на чужденците – имоти за по 60-70 хиляди евро за тях е добра цена. Руснаците, разбира се, са перманентно на пазара - едни продават, други купуват, трети се нанасят завинаги тук. Има и такива, които купуват с цел инвестиция - отдават имотите под наем на свои сънародници.

Автор: Радио Фокус Бургас