Непредвидим се очертава стартът на новия Общински съвет в Несебър, който днес, в 14ч., трябва да проведе първата си тържествена сесия. Освен с безпрецедентния политически екшън, който се очертава с арестувания кмет Николай Димитров, първото заседание ще бъде особено любопитно и с това дали ще може да се събере мнозинството. По предварителни данни някои от общинските съветници, които ще бъдат част от него, ще отсъстват. Хотелиерът Венелин Ташев е на почивка на Канарските острови, която той предприема по традиция след края на летния сезон. Под въпрос е и присъствието на друга ключова фигура- бизнесменът Костадин Нищелков от партия „Български социалдемократи”, особено важно значение ще има въпросът дали общинските съветници, които също са задържани – Георги Георгиев и Петър Хрусанов от БСП, ще бъдат оставени в залата по време на гласуването или ще бъдат доведени само, за да положат клетва. Ако четиримата отсъстват, то остава под въпрос изборът на председател.

По предварителна информация на БургасИНФО за председател са възможни няколко варианта – Румен Кулев от местна коалиция „Нова алтернатива” и Славчо Панелов от „Български социалдемократи”. Предложението на „Море” и ГЕРБ, които имат 7 души в местния парламент, вероятно ще е Пейчо Колев от партия „Море”.

Както вече съобщихме, днес се очаква за сесията да бъдат докарани от ареста кметът Николай Димитров и двамата общински съветници Георги Георгиев и Петър Хрусанов, за да положат клетва. От 13:30ч. е предвиден протест в защита на градоначалника, организиран от негови съмишленици.