Атрактивната постановка, реализирана от състава на Държавна опера – Бургас – „Целуни ме, Кейт!” ще даде възможност на почитателите на забавния жанр да проследят интригуващия сюжет на мюзикъла днес, 16-и октомври, от 19 часа, в Зала Опера. Спектакълът е по музика на американския композитор Коул Портър и е създаден по мотиви от Шекспировата комедия „Укротяване на опърничавата”. Заглавието се поставя за първи път на българска сцена – с официално откупени авторски права.

Звездата с опърничав характер Лили Ванеси/ Катарина ще бъде очарователната Шмилена Султанова. На премиерния спектакъл, който се състоя на 4-ти септември, т. год., на сцената на Летен театър – Бургас, в ролята бе премиер солистката на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ Еделина Кънева. Тази вечер, Шмилена Султанова ще бъде в блестящ сценичен тандем със звездата на Националния музикален театър – Марчо Апостолов, който ще се представи в ролята на Фред Греъм/ Петручо. Сопраното Нона Кръстникова ще влезе в образа на своенравната кокетка Лоис Лейн/ Бианка. Артистичният Бранимир Недков ще се превъплъти в ролята на Бил Калън/ Лученцио. Патетичния Хари Тревър/ Баптиста ще представи Веселин Спасов, Хети ще бъде Дарина Запрянова, надареният с многостранни таланти Пол – Йордан Христозов. Влизайки в забавните роли на Първи и Втори гангстер, настроение на сцената ще внесат Диман Панчев и Яни Николов. В образа на сенатора Харисън Хаулъл публиката ще види Петър Тихолов. В ролите на обожателите на Бианка ще бъдат: Хортензио – Любомир Тодоров, Гремио – Милен Динолов, Ралф – Александър Перпериев.

Смели, но в същото време — в съзвучие с каноните на класическия мюзикъл, са режисьорските решения на Александър Текелиев. Всеки детайл от сценичното действие е в синхрон със сюжетното развитие. Помощник-режисьори на спектакъла са Лина Пеева и Петър Тихолов, сценограф и идеен създател на атрактивните костюми, сътворени с романтичен финес и прецизност към детайла, е Денис Иванов. Желка Табакова е създател на впечатляващата хореография. Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова.

Зад диригентския пулт ще бъде младият маестро Цанислав Петков. Едва 29-годишен, той успява да запали у оркестрантите искрата на удоволствието от музицирането на свежия, зареждащ, предизвикващ разнопосочни мисли и емоции спектакъл.

„Целуни ме, Кейт” прави оригинална препратка към духа на Шекспир, осъвременен чрез средствата на американския мюзикъл. Получава се забавен похват "театър в театъра", като посланията се предават на публиката под формата на интелектуална закачка. Постановката изгражда спойка между музика, оригинална сценография, интелигентни решения с играта на светлините, полусенките, отраженията, пречупващи образите, изваждайки под ъгъла на неочакван ракурс онова, което е почти незабележимо. Но, в същото време, въздействащо и запомнящо се – чрез интелектувалния резонанс, който предизвиква.

“Целуни ме, Кейт!” /Кiss Me, Kate/ ще гостува на сцената на Народния театър „Иван Вазов” – София, на 19-и ноември, от 19 часа. Поканата е достатъчна атестация за режисьорските и артистичните качества, както и за професионално ниво на бургаския спектакъл.

За творбата:

„Целуни ме, Кейт!” е първият мюзикъл, в който музиката и текстът плътно се придържат към фабулата на сюжета, като либретето е по Шекспировия шедьовър „Укротяване на опърничавата“. Това е най-хитовото произведение на Коул Портър и единственият негов мюзикъл, игран повече от 1000 пъти на Бродуей. С „Kiss me, Kate!” композиторът бележи своето творческо завръщане и професионален триумф – през 1949 г. Портър печели наградата „Тони“ за мюзикъл и за най-добри текст и музика. Работата по този спектакъл носи и на писателския тандем на съпрузите Бела и Самюъл Спивак, създали либретото – цели две награди „Tони“ – за най-добър мюзикъл и за най-добро либрето. Всичко това обуславя превръщането на „Целуни ме, Кейт!” в ненадмината класика в този жанр и оставането му в историята като първият мюзикъл, печелил тази престижна награда,

За солистите тази вечер:

Марчо Апостолов е роден в град Варна през 1970 г. Завършва 4 Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ – гр. Варна и продължава образованието си в Средното музикално училище „Добри Христов“ – гр. Варна. Възпитаник на Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София, Марчо Апостолов прави своя професионален дебют през 1994 г. в титулните партии на оперите „Орфей“ от Клаудио Монтеверди и „Абу Хасан“ на Карл Мария фон Вебер.

От 1998 г., като солист на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ – София, изпълнява централни героични и характерни персонажи както в класическите оперетни, така и в мюзикълните заглавия от репертоара на театъра.

Концертирал е като солист на Софийска, Пловдивска, Сливенска и Врачанска филхармонии. От 2001 г. е канен в представителни спектакли на Националната опера и балет – София, както и в Пловдивска, Варненска, Русенска и Бургаска опери. Като солист на Държавния музикален театър и Националната опера участва в множество фестивални и международни прояви. Участвал е и в самостоятелни музикални проекти на различни творчески формации в и извън България. Има направени записи за Националното радио, Националната телевизия, както и за фирмата GEGA New.

Нона Кръстникова завършва оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова в НМА „Панчо Владигеров“ и до момента работи с нея като вокален педагог. Специализирала е като стипендиант в Модена, Италия, при Райна Кабаиванска и в оперното студио в Грац, Австрия. Участвала е в майсторски класове на Ана Томова Синтова (2011, 2014, 2015), Кири те Канава и Федерика фон Щаде (2008), за немска песен при проф. Хартмут Нол и др. Печели трета награда на Международния конкурса “Mirabent I Magrans” (2014, Sitges, Barcelona); на Международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“ същата година, Гранд при на „Короната на Търново“ и трета награда на Международния конкурс за песенни дуа „Алза Респиги“ Верона, Италия.

Нона Кръстникова е щатен солист на Опера Бургас, където има над десет главни роли като Мими от операта “Бохеми“, Тоска и Мадам Бътерфлай от едноименните опери на Джакомо Пучини, Амелия от „Бал с маски“ на Джузепе Верди, Графинята в „Сватбата на Фигаро, дона Елвира в „Дон Жуан" и Фьордилиджи в „Така правят всички“ на В. А. Моцарт, Микаела в „Кармен“ на Жорж Бизе и др. От 2011 година сформира дуо "Колаж" с пианиста Мария Русева.През октомври 2015 г. дуо "Колаж" печели трета награда на конкурса за песенни дуа “Елза Респиги” във Верона, Италия.

Шмилена Султанова завършва АМТИИ – Пловдив със специалност „оперно пеене“ при проф. Калина Жекова. От 1998 г. е солист на МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново. През 2004 г. постъпва като солист в Държавна опера – Бургас. Редовен гост-солист е на Държавна опера – Стара Загора и Държавна опера – Варна. Репертоарът й включва Фенена в „Набуко“, дона Елвира в „Дон Жуан“, Тоска в „Тоска“, графинята в „Сватбата на Фигаро“, Розина в „Севилският бръснар“, Дорабела в „Така правят всички“, Силва в „Царицата на чардаша“, Анна Главари във „Веселата вдовица“, Елена в „Хубавата Елена“, Марица в „Графиня Марица“, Анжел в „Граф фон Люксембург“ и много други.