20-ти септември е Международния ден за информираност за растежа на децата. Всяка година на този ден, по целия свят, се провеждат образователни инициативи за растеж на децата. Родители и медицински специалисти се обединяват, за да изпратят послание до всеки приятел, за да споделят колко важно е детето да расте правилно.

Растежът е сериозен знак за много скрити здравословни проблеми в ранното развитие. Родителите не винаги осъзнават колко важно е израстването на тяхното дете всяка година. Дали то наистина расте или не – те вярват, че детето расте!

Понякога обаче, децата не успяват да растат „нормално“ по много причини. Неравномерният растеж (твърде малко или твърде много) може да бъде ранен предупредителен знак за скрити (развиващи се) медицински проблеми.

Растежът е сложен процес и изисква координирано действие на редица хормони на фона на правилно хранене и усвояване на хранителните вещества. Растежът отдавна е признат като мярка за здравето на хората.

Растежът е огледало на здравето“ – Джеймс Танер

Правилно ли расте моето дете?

Ръстът, до който трябва да достигне детето, може да се определи по формулата:

(височина на майката + височина на бащата) : 2 + 6,5 за момчета или – 6,5 за момичета = височина на детето.

На страницата на кампания на Варненското дружество по детска ендокринология GROWINFORM за ранно откриване и навременно лечение на състояния, свързани с проблемен растеж - http://growinform.org всеки родител ще намери калкулатор, чрез който може да изчисли отклонението в ръста на детето си.

Какво е хормон на растежа?

Хормонът на растежа се произвежда от предния дял на хипофизната жлеза, която се намира в мозъка. Главната му роля е да стимулира линеарния растеж, предизвиквайки отделяне от черния дроб и други тъкани на инсулино-подобния растежен фактор IGF-I. Хормонът на растежа е много важен не само за нормалното израстване на детето. Той влияе на метаболитните процеси и изграждането на тялото и неговото фукциониране.

В зависимост от причината, поради която е нарушен раста на децата, заболяванията са – хипофизарен нанизам, синдром на Търнар, синдром на Прадер-Вили, деца, родени малки за гестационната си възраст.

Хипофизарен нанизъм, хипопитуитаризъм или казано с прости думи дефицит на растежния хормон, е ендокринно заболяване, което спада към редките болести.

Липсата на растежен хормон може да бъде вродена или придобита. Диагнозата се поставя на деца, които произвеждат много малко или никакъв собствен растежен хормон.

Децата с дефицит на растежен хормон са: със забавен темп на растеж; по-ниски са от връстниците си от ранна детска възраст; ръста им е доста под очаквания за семейството; имат миловидно, „кукленско” лице; имат по-висок и писклив глас и са с преразпределение на мастната тъкан в областта на гърдите и корема.

Дефицитът на растежен хормон може да бъде диагностициран във всеки възрастов период, дори и при възрастни хора, но ранната, своевременна и прецизна диагноза позволява започване на лечение в ранна детска възраст, което води до добри резултати.

Кой може да ни помогне?

Детският ендокринолог е специалиста, към когото трябва да се обърнем, ако имаме съмнения за проблем, свързан с растежа на децата. Той ще направи поредица от тестове и изследвания и, ако се налага, ще назначи лечение.

В България Специализираните комисии за провеждане на лечение при дефицит на растежен хормон в извънболничната помощ са:

за възраст до 18 години:

  • СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ – гр. София – клиника по ендокринология, диабет и генетични заболявания и клиника по нефрология и хемодиализа;
  • УМБАЛ „Света Марина” – гр. Варна – детска клиника, отделение по детска ендокринология и болести на обмяната;
  • Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда – гр. София – отделение по педиатрия, сектор детска ендокринология;
  • УМБАЛ „Свети Георги” – гр. Пловдив – клиника по педиатрия, звено „детска ендокринология”;
  • УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – гр. Плевен – клиника по детски болести.

за възраст над 18 години:

  • УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев” – гр. София – клиника по ендокринология;
  • УМБАЛ „Света Марина” – гр. Варна – клиника по ендокринология и болести на обмяната.

Има стотици организации по целия свят и хиляди семейства, които са съпричастни и помагат на семейства на деца с нарушения в растежа.

В България „Национална асоциация на пациентите с дефицит на растежния хормон“ е сдужението, което е в подкрепа семействата на лица, засегнатите от заболяването Хипофизарен нанизъм.