С официална церемония днес бе дадено началото на строителните дейности по новата детска ясла, филиал към ДГ "Теменуга" в град Ахелой. Честта да направят първа копка имаха: кметът на община Поморие Иван Алексиев, кметът на град Ахелой Иван Георгиев, председателят на Общински съвет Адам Адамов и заместник-кметовете Кунчо Гайдов и Янчо Илиев. Участие в церемонията взеха също народният представител Ася Пеева, общински съветници, представители на фирмата изпълнител и кметът на побратимения с Ахелой румънски град Фаркашлака Лехел Ковъч.

Средствата за изграждането на новата сграда бяха одобрени с решение на Министерски съвет през декември 2018 г. Сумата е в размер на 1 000 000 лева, а проектът включва: двуетажна сграда – детска ясла за 2 групи по 15 деца на възраст от 10 месеца до 3 години.

„Радвам се, че на този светъл празник - на вярата надеждата и любовта сме се събрали по такъв хубав повод – изграждането на още един нов дом за нашите деца. Благодаря на Правителството за взетото решение, защото смятам, че така – в рамките на няколко месеца ще решим един дългогодишен проблем на хората в Ахелой. Благодаря и на родителите за търпението и за това, че отстояваха този проект. Срокът за изпълнение е 5 месеца и вярвам, че през пролетта децата ще могат да влязат в една прекрасна нова ясла”, каза кметът Иван Алексиев.

Екипът от преподаватели отправи благодарност за прекрасното начало на новата учебна година, а директорът Катя Вражева показа на официалните лица помещенията в настоящата детска градина, които неотдавна бяха изцяло обновени по оперативна програма „Региони в растеж”.

Филиалът на Детска градина „Теменуга” ще разполага с достатъчно пространство за игри и занимания на малките деца. Всяка група ще има своя спалня, съблекалня, разливочна, санитарни и помощни помещения и кътове за игра.

Дейностите ще се изпълнят с материали съгласно санитарно–хигиенните изисквания. Проектното решение предвижда настилките да са от гранитогрес, теракот и ламинат, стените на тоалетните от фаянс на височина минимум 2,00 м., а всички тавани и останалите стени да са боядисани с латекс. Дограмата е PVC. Предвидена е каменна облицовка и облицовка с декоративни тухли, частично в зоната на партера и втория етаж. В двора също ще има обособен кът за игри на открито, различен от този за по-големите деца. Новата сграда ще разполага със самостоятелно котелно помещение, лекарски кабинет, рампа за деца с увреждания и паркинг. Предимство на яслата е, че тя ще бъде разположена в непосредствена близост до съществуващото училище и детска градина.