Таксиметров шофьор притискал за секс във фейсбук 14-годишно бургаско момиче в продължение на 8 месеца. Затова става ясно от мотивите на Бургаския районен съд, с които той е наложил на мъжа условна присъда от 1 година лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години, както и глоба от 5 хил. лева. Случаят е показателен за начина, по който девойчета биват зарибявани в интернет пространството и за опасностите, които ги дебнат при комуникацията в различни видове чатове.

Мъжът живеел в Шумен и работел там като таксиметров шофьор, използвал два мобилни телефона, както и таблет, имал и профил във фейсбук.

В периода, когато започнала комуникацията му с момичето, тя е била на навършени 14 години, в профила си в социалната мрежа била написала, че живее в Бургас, публикувала и множество свои лични снимки. След изпратена от таксиджията покана за приятелство, двамата започнали активно да си пишат в Месинджър, като си изпращали съобщения и снимки. Така той узнал за заниманията на детето в училище и в свободното време, за отношенията с нейните родителите и приятели, за интересите й и личния й живот. Много от неговите съобщения имали директен сексуален характер или били със сексуален подтекст.„Малееее, как искам да те намачкам. Ти не искащ ли?“ и други – били част от съобщенията му. Обръщал се към нея с „Любима“, „Слънчице“, уверявал я, че я обича. Въпреки отговорите на момичето, че е много малка да прави такива неща, той настоятелно продължил да я кани да се срещнат с тази цел. „Влизам да се къпя идваш ли?“, „Ще ме гушнеш ли за лека нощ?“, „Много ли си топла?“, „Трябва да ми пееш на микрофона.“, „Целувам те по бобчето“, са друга част от неговите съобщения.

Неколкократно я подканял да му изпрати свои снимки, на които е по-разсъблечена.

От тази продължителна комуникация между двамата, помежду им били създадени близки, доверителни отношения, в резултат на което момичето склонило на предложенията да се срещнат лично.

Така шофьорът пристигнал в Бургас с таксиметровия си автомобил, намерил адреса, който детето му дало. Придвижили се до усамотено място в покрайнините на града, където след като слезли от автомобила, той постлал на земята чаршаф, съблякъл се чисто гол и подканил непълнолетното момиче също да се съблече, за да правят секс. Тя категорично отказала и се върнала в автомобила. Той разбрал, че няма да може да осъществи намеренията си и също се облякъл, след което върнал момичето до дома му, а самият той се прибрал в Шумен.

По-късно девойката споделила с работещия с нея социален работник за комуникацията и отношенията си с мъжа и притесненията, които има във връзка с това. Казала, че той й отправя предложения със сексуален характер. Показала част от съобщенията между двамата. Служителката се свързала с майката на детето уведомила я за споделеното от дъщеря й и я посъветвала да сигнализира полицията. Жената я послушала и със съдействието на полицията, разпечатала на хартиен носител и предала цялата електронна кореспонденция на дъщеря си и таксиметровия шофьор.

В хода на разследването електронната кореспонденция била разпечата на хартиен носител при извършения оглед в Интернет пространството, чрез доброволно предоставен достъп от момичето до профила й в социалната мрежа „Facebook“.

Нказанието на мъжа е намалено, тъй като той е признал вината си.

Родители, а вие знаете ли с кого си пишат децата ви?