Настояваме за запазване на ролята и мястото на традиционните политики на Европейския съюз (ЕС) - Кохезионната и Общата селскостопанска политика, които са основен инструмент за инвестиции. Това заяви заместник-председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ) Ивелина Василева в изказването си по време на срещата на председателите на комисиите по европейските въпроси на парламентите на ЕС (КОСАК) в Хелзинки, Финландия.

Тя отбеляза, че е важно да не се допуска противопоставяне между традиционните политики и новите приоритети. „Като външна граница на ЕС България разбира добре необходимостта от осигуряване на достатъчно средства за новите приоритети, особено в областта на миграцията, сигурността и отбраната. Също толкова важно е бюджетът на ЕС да инвестира в растеж, заетост, конкурентоспособност и конвергенция“, посочи българският народен представител.

Ивелина Василева каза, че един от основните ни приоритети е по-нататъшно фокусиране на Кохезионната политика към най-слабо развитите региони в ЕС, които все още страдат от бедност, обезлюдяване и застаряване, тъй като това е условие за икономически растеж, конкурентоспособност и сигурност в целия ЕС. По думите й постигане на окончателно споразумение по Многогодишната финансова рамка до края на годината ще позволи да стартират навреме програмите в новия финансов период и ще даде възможност на хората и регионите в максимална степен да се възползват от средствата.

Ивелина Василева изрази подкрепата на страната ни за приоритетите на Финландското председателство на Съвета на ЕС и включването сред тях на политиката по разширяване и разглеждането й като инвестиция в мира, стабилността и развитието на целия ЕС. "България цени високо намерението на Финландското председателство да работи за надеждна перспектива за региона на Западните Балкани, който е от стратегическо значение за ЕС", каза тя.

Заместник-председателят на КЕВКЕФ отбеляза, че преминаването към климатично неутрално общество е свързано със значителни финансови ресурси. „Затова е важно европейските политики максимално да отчитат принципа за солидарност при постигане на общите цели на ЕС и да има справедливо разпределение на разходите и ползите от този преход“, подчерта Василева.