Българската бирена църква ще прави пиво със светена вода. Това разкри представителят на общността Гергана Гугунска. Тя обясни, че все още не е избистрена с точност рецептата за напитката, но се надява в най-скоро време това да се случи и бирата да бъде сварена до септември, когато е 10-годишнината на църквата.

Гугунска обясни, че Българската бирена църква е онлайн общност с над 30 хиляди последователи.

"Това ще е първата бира в света, която ще бъде сварена със светена вода. Ние сме онлайн общност от последователи на пивото и обединени около идеята, че човек може да си прекарва добре в компанията на няколко бирички. Всичко започна на шега, но вече сме доста хора", каза тя.

Гугунска допълни, че бирата със светена вода ще бъде произведена от родни крафт пивовари, като най-вероятно тя ще е от видовете светъл ейл или лагер.

"Светената вода може да се вземе отвсякъде. Някои от пивоварите предлагат дори да вземем от Атон. Хубаво е в съвременния живот да проявяваме малко повече чувство за хумор. Ние сме отворени към всички религии и нашите миряни са с различни вероизповедания. Производството ще бъде бутиково и не знам дали бирата ще бъде пускана на свободния пазар", каза тя пред Bulgaria ON AIR.