Дните около 24-ти май традиционно привличат стотици хора по родното Черноморие. Затова на повечето плажни ивици вече има обходни двойки водни спасители, които да гарантират сигурността на първите летовници. Новият сезон стартира официално на 1 юни.

Слънчев бряг е най-големият курортен комплекс, който младежите по традиция избират за първи плаж покрай абитуриентските балове. Затова от началото на седмицата дежурни спасители обхождат ивицата и гарантират безопасност

„Имаме обходни двойки - на всеки плаж по 6 обходни двойки, т.е. по 12 спасителя на всеки един плаж. Работното ни време е пълно, както и през сезона от 8 сутринта до 18 вечерта. Момчетата са с дългогодишен стаж, отговорни спасители”, каза Здравка Кутрев - отговорник водно спасяване Слънчев бряг - Север и Централен.

Затова и първите посетители на курорта са спокойни. „По-спокойно е така със спасителите, иначе става много опасно. Много са безотговорни хората и така се чувстваме много по-сигурни”, каза Свилена.

„По-спокойно, според мен сезонът вече започва, тепърва, но има доста хора в курорта”, коментира Тея.

И на този плаж, както на повечето набирането на водни спасители е част от предизвикателствата, тъй като квалифицираните кадри са малко. „Работим предимно с ядро от наши момчета, които са дългогодишни наши служители и които се стимулират извън сезона”, посочва още Здравка Кутрев.

Освен сигурността ,която ще гарантират водните спасители на плажуващите, това лято концесионерите на Слънчев бряг - Централен и Северен са помислили и за още нещо- осветление на пясъчната ивица.

„Цялата ивица е осветена от единия до другия край и така сме подобрили безопасността на туристите. Има и жива охрана, денонощна е и в момента има, патрулират пак двойки. А вече от 1 юни започват доста сериозни охранителни мерки, денонощни на плажа”, коментира Кирил Спасов - концесионер на Слънчев бряг - Север и Централен.

Това лято цените на чадърите и шезлонгите в Слънчев бряг остават непроменени.

Източник: Нова тв