Дъждът не стресна бургазлии и те излязоха заедно да отбележат един от любимите си празници – 24-ти май – Денят на славянската писменост и българската просвета и култура. Многохилядно шествие, което тази година дори надмина по мащаб предишни дефилета, апочна от площад „Тройката“ и се отправи по традиция към Морското Казино. То беше поведено от кмета на Бургас Димитър Николов и от представители на бургаското духовенство. Хиляди пяха „Върви, народе възродени“, носейки ликовете на братята Кирил и Методий и развявайки националния флаг.

В шествието участваха деца, ученици, учители, културни дейци от 40 учебни заведения и детски градини, както и много обикновени граждани. Мокрото и навъсено време не повлия на усмивките и те изобилстваха за празника в центъра. Сред хората бяха и кандидатът за евродепутат Ивелина Василева, депутатите Димитър Бойчев и Диана Саватева, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, зам. областният управител Севдалина Турманова, общински съветници, родители.

По програм празникът трябва да продължи на открита сцена "Охлюва" с празничния концерт "България - дела велики и народ възродени". В него ще участват Роси Кирилова, Йордан Марков, Дани Милев бенд, ФА "Чинари", Детски хор "Милка Стоева", възпитаници на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" и ДГ "Вълшебство". Водещ ще е Драгомир Драганов.

От 12:00 часа в галерията на Дружество на художниците в Бургас, ул. "Александровска" 22, ще бъде открита изложбата "24 май". Тогава ще се връчи и призът за "Млад художник на годината" на името на Руси Стоянов.