Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков отправи своя поздрав по повод Деня на славянската писменост и българската култура. В него се казва:

24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празник на езика ни. Българският. Нашият- звучният, със силната енергетика, със заряда на буквите. Богатият. Езикът на радостта ни, на болката, на красотата. Разказващ историята на семействата ни, на народа ни. Съхранен в стотиците писма, които са си писали предците ни. Преодолял разстояния, пропасти и свързал нас- хората, с невидима, но желязна нишка. Нишка от букви, изписала в сърцата ни – народ. Народ - общо кратно на сила, на успех, на борбеност.

Същият този език, към който днес сме ужасно немарливи.

Изпитвам истинско удоволствие от добре написани текстове – грамотни, смислени, с изящен правопис, с добра пунктуация. Текстове, които ползват повече от една стотна от дълбокия ни речников фонд. Текстове, благодарение на които не потъват в забрава красивите думи. Текстове - наслада за сетивата. Писмено слово – уважение към тези, които създадоха азбуката ни.

Мисля, че днешният празник е прекрасен повод да се замислим доколко правилно пише всеки от нас. Повод да си припомним правилата за писане и книжовните норми.

Ежедневно полагаме грижи за вида си, за дрехите, къщата, автомобила, за обвивката, с която се представяме пред света. Да обърнем малко внимание и на сърцевината си, на изказа си – устен и писмен.

Защото от това как ще научим децата си да пишат днес -з ависи каква история ще четат поколенията утре.

Бъдете здрави.

Честит празник.