Може би това единият от двата най-силни, ярки и пъстри празника в нашия град. Бургазлии отбелязваме най-силно Никулден на 6-ти декември, когато е празникът на Бургас, защото силно обичат града си, както и 24-ти май, защото сме град, почитащ знанието, прогреса, насърчаващ развитието и науката. През изминалата година се постигнаха високи успехи от бургаските творци. Ще посоча някои от тях: най-високата годишна награда за театрално изкуство бе спечелена от бургаския Куклен театър. Бургаската библиотека получи званието „Библиотека на годината“. Бургаските творци имат много успехи и награди. Няма как аз - като кмет и ние, като жители на този град, да не се гордеем. Това заяви кметът Димитър Николов на празничния коктейл, който традиционно Община Бургас организира в навечерието на Деня на славянската писменост и българската култура – 24-ти май, за културните дейци, оформящи духа на морския град. Той се провежда в момента в експо център „Флора“ и на него присъстват преподаватели, художници, поети, артисти, музиканти, читалищни дейци и други творци.

„Отнасям се с изключително голяма признателност и респект към труда, посланието и мисията, която изпълнявате. Това е празник на нашата писменост, ден, в който отдаваме почит към светите братя Кирил и Методий. Без тази писменост българите нямаше как да устоим на големите несгоди и трудности през годините. Това е писменост, която ни отличава от много народи, дава ни повод гордост и мотивация“, каза кметът Николов.

Той пожела на творците да живи и здрави, да имат енергия да творят, да отличават Бургас от другите градове. „Успех и нека Бургас пребъде“, каза кметът.

На коктейла кметът връчи традиционните награди като тази година те бяха отличени: актьорът Юрий Ангелов за цялостен принос, маестро Цанислав Петков от Опера-Бургас, Неделин Русалиева и Десислава Тодорова от Куклен театър, Стоян Стоянов от ПФА „Странджа“, Радка Памукова, биограф на Емил Чакъров, художникът Стойко Сакалиев,Пламена Кирова – уредник в Регионален исторически музей, Тодор Динев – фотограф, Кина Христова – художествен ръководител на „Сезони“, Светлин Петков – Куклен театър, Величка Колева – школа по изобразително изкуство в Долно Езерово, посмъртно бе отличен поетът Манол Манолов, като наградата прие съпругата му Галя, Анастасия Тодорова – Държавен архив, Борислав Проданов – от Художествената галерия, хор „Фортисимо“ с диригент Милена Добрева, Регионална библиотека „П. К. Яворов“, фолклорен ансамбъл „Никола Гинов“, читалище „Изгрев“, читалище „Пробуда“, читалище „Пробуда“ в село Равнец, читалището в квартал Крайморие, Александър Перпериев – от вокална група при читалище „Фар“.