Обявилият безсрочна гладна стачка като форма на протест срещу съдебната система алкохолен олигарх Миню Стайков е "гладувал" в болницата към Софийския затвор със салам, шоколадови изделия, натурални сокове и хранителни добавки. Това разкриха пред "Уикенд" служители от Главна дирекция "Национална полиция", които в края на миналата седмица, 17 май, извършиха изненадващ обиск на лечебницата.

Миню Стайков лежи в болница към Софийския затвор от 2 месеца насам, докато чака да бъде измъкнат от лазарета с помощта на съдебно-медицинска експертиза, която трябва да установи, че здравето на баровеца от Карнобат е силно разклатено и има опасност той да се спомине. От спецпрокуратурата поставят под огромно съмнение автентичността на досегашните лекарски констатации. Прокуратурата разследва няколко изтъкнати медици заради подозрения, че са фалшифицирали и манипулирали данни за здравословното състояние на подсъдимия за пране на пари, укриване на данъци и производство на контрабандни цигари Стайков. Именно съмненията, че Миню Стайков спекулира със здравословното си състояние и с гладната си стачка, са предизвикали изненадващия полицейски обиск в лечебницата към Софийския затвор.

При проверката бяха иззети голям брой забранени предмети, а за случая са сезирани главният прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Проверката е установила по категоричен начин и друго - Миню Стайков лъже за обявената от него гладна стачка. "В неговото шкафче открихме 3 кила пакетирани колбаси - филе, пушена шунка, луканка, суджуци, два стека натурални сокове, 7 шоколада, огромен брой вафли и различни плодове - банани, ягоди, череши, киви и лимони. Да, Стайков не е консумирал храната от затвора, но се е подкрепял ежедневно с внесени отвън деликатеси. В момента разследваме как хранителните продукти са внесени в болницата, без да е направен задължителния опит от служител на затвора, разказва столичен криминалист. Според думите му Стайков е ползвал и хранителни добавки, както и скъпи пробиотици, които също са вкарани болничната му стая нелегално.

Откритите забранени вещи в болничната стая на Миню Стайков вероятно ще осуетят излизането му от пандиза и възстановяването му в болница извън пределите на Софийския затвор. Карнобатският бос може да изкара още 9 месеца зад решетките, тъй като е с второ повдигнато обвинение - за източване на пари от европейски субсидии. По първото му повдигнато обвинение - за производство на нелегални цигари и ДДС афери, Стайков вече прекара максималния срок, в който може да бъде задържан под стража - 10 месеца.