Аулата на Медицинския факултет в Бургас прие първото си събитие в навечерието на 24-ти май. Днес тя бе изпълнена до краен предел от светила в медицината и представители на десетки институции, които уважиха премиерата на книгата на проф. Христо Бозов „Ръководство по морска медицина”. Сред официалните гости на представянето на книгата, която е уникална за България, бяха кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-областният управител Севдалина Турманова, кандидатът за евродепутат от ГЕРБ от Бургаски регион Ивелина Василева, директорът на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в Община Бургас Мая Казанджиева, представители на Военноморските сили, Гранична полиция, Морска администрация, управители на лечебни заведения, десетки лекари, както и преподаватели от университета.

Проф. Бозов, който е декан на Факултета по обществено здравеопазване и здравни грижи, бе представен от ректора на университет „Проф. д-р Асен Златаров" проф. Магдалена Миткова. От следващата учебна година проф. Бозов ще е и декан и на Медицинския факултет.

„От близо 15 години на корабите от цивилния флот вече няма лекари, те са само във военния флот. Обикновено оказването на първа помощ се поема като функция втория помощник-капитан, който преминава специални курсове. Написах книгата „Ръководство по морска медицина”, с цел да е практично помагало, което да стои на лавицата във всеки кораб и при необходимост човек бързо да намери алгоритмите, по които да реагира при различни ситуции”, заяви проф. Бозов. Той бе категоричен, че няма по-подходящо място от развитието на морската медицина от град Бургас и благодари на община Бургас, в лицето на кмета Димитър Николов, за подкрепата. Тази година университетът трансформира старата Катедра по рехабилитация в Катедра по морска и рехабилитационна медицина. Проф. Бозов каза, че събития в тази насока могат да привлекат световни светила в морската медицина в Бургас, а най-подходящото място за провеждането им ще е новият конгересен център, който в момента се изгражда до Морска гара.

Проф. Бозов има дълга кариера в сферата на морската медицина, анестезиологията и хипербарната оксигенация. Той е трупал опит като лекар на българска подводница, американси самолетонасач и дълги години е работил с водолази и моряци в България.

„Ръководството по морска медицина” наистина е уникално за страната. Книгата не се продава, защото нейната цел е да помогне за спасяването на човешки живот. Всеки, който иска да се сдобие с нея, може да се свърже с проф. Бозов. Първите екземпляри вече са собственост на Гранична полиция и Морска администрация, както и на кмета на Бургас. Той от своя страна заяви, че ръководството по морска медицина веднага ще влезе в приложение, защото по него ще бъде обучен целият персонал на остров „Св. Анастасия”.