Цветя, калинки, птички шестват в центъра на Бургас днес. Те се включиха в най-цветното дефиле, което премина от сградата на Община Бургас до откритата сцена Охлюва в Морската градина. Малугани от много детски градини се включиха с много желание в парада.

95 участници се включиха в карнавалното шествие, маскирани като черен щъркел, битински синчец, блатно кокиче, Странджа планина, див божур, мравка, паун и какво ли още не.

Пъстрата проява е по случай Деня на Натура 2000 и Международния ден на биоразнообразието, организирана от Българска фондация Биоразнообразие, Община Бургас и Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас.

„Тази година променяме формата на Карнавала на биоразнообразието, който организираме заедно вече за 9-та година. Искаме да дадем възможност на децата и техните ръководители да дефилират от Общината до Морската градина, за да могат колкото се може повече хора да видят красотата и идейността на костюмите им и да се запознаят с редките видове растения и животни, които те представят.“, смятат организаторите.

Участниците стигнаха до лятната сцена „Охлюва“, където се представят. Там ще бъдат връчени и наградите на журито за най-ефектен костюм на диво растение и животно, срещащо се в България, за атрактивно представяне на местообитание или екосистема - река, езеро, гора и др. Ще има награда за най-оригинален „зелен” костюм от рециклирани материали, както и за най-ефектно и артистично дефилиране (имитиране на животно/ растение и др.). Ще бъде отличено и най-атрактивното учебно заведение (детска градина/училище).