Финалният етап от Националната програма „Работа на полицията в училищата” под мотото „Ваканция – здравей! Да играем безопасно!” стартира в Карнобат с провеждането на спортно състезание с участието на близо 50 деца от три карнобатски училища.

В общо шестте отбора се включиха ученици от 3 и 4 клас, които премериха сили и бързина в няколко отделни етапа. Отборите бяха отличени от кмета на Община Карнобат – Георги Димитров и Началникът на Районното управление – главен инспектор Владимир Христов, като призьор сред тях са отборите от СУ „Христо Ботев”.

Националната програма „Работа на полицията в училищата” стартира през 1997 година, като целта й е повишаване доверието в полицейската структура и нивото на сигурност сред подрастващите. Партньор на вътрешното ведомство при реализиране на превантивната инициатива е Регионалното управление на образованието. Темите, разглеждани с подрастващите са свързани със структурата на полицията, пътната безопасност, опасните непознати, последици от престъпленията, наркотици – видове и въздействия и др.

За по-голямата възрастова група – разграничение на правните фигури на малолетния, непълнолетния и пълнолетния гражданин, какво е да бъдеш свидетел, права и задължения на гражданите и др. Заниманията се провеждат от полицейски служители в часовете на класа, съобразно възрастовия профил и по подходящ за подрастващите начин. В Националната програма са обхванати учениците от 8 до 18 години.

За 30 май е предвидено Общоградско състезание под мотото „Ваканция – здравей! Да играем безопасно!”, което ще се проведе от 12.45 ч. в Спортна зала „Бойчо Брънзов”. Подобни състезания в момента текат и по отделните общини от Бургаски регион.