Стотици роми окупираха кмета на Бургас Димитър Николов в центъра на града. Те плашат, че няма да ходят на работа, че ще стачкуват до край, докато не им бъде пусната водата, която е спряна, заради неплатени сметки.

Кметът им обясни, че правилата трябва да важат за всички и, че всеки може да поиска справка за дължимата сума към ВиК и да поиска разсрочено плащане.

След като половин час разговаря с протетсиращите и не се огъна пред скандиранията им, Николов влезе в общината, за да започне работния ден.

На мястото на протеста виковете от ромите продължават. Те са добре подготвени с флагове, плакати, свирки, шишета с вода, с които демонстрират, че имат нужда да се измият.

Сред оснвоните лица на протеста е Йордан Фратев. Неговите най-близки съмишленици твърдят, че това е спонтанна реакция на местните жители, заради липсата на вода в кварталите „Акациите” и „Победа”. Мургави майки с малки деца като по команда се нареждат, за да бъдат снимани колко са мръсни децата им.

„Не могат да ходят на училище непъкани, ще хванат краста, въшки, морбили и всякакви други болести. Вижте ми детето какви петна има. Вече и въшки”, каза млада майка, която с готовност показваше пред камерите 3-4 годишното си дете със сплъстена коса и голо до кръста.
На място на протеста дойдоха и спецполицаи с кучета, които са специално обучени за борба с масови безредеци.

Плътна редица от полиция има и точно пред входа на сградата на Община Бургас.