На 6 май почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец. Той е един от най-почитаните светци в Източноправославната църква и мъченик за Христовата вяра. Днес е и празника на Камено и Поморие. Местните жители ще празнуват заедно, като и в двата града са организирани богати тържествени програми.

„Днешният ден е повод да отворим сърцата си за всичко позитивно и да бъдем заедно. Заедно да празнуваме, но и заедно да споделяме трудности и успехи. Нека Свети Георги ни закриля и напътства всяка наша стъпка напредд, за да можем все така – с достойнство и мъдрост, да пазим традициите и да работим за доброто на града ни.“, се казва в поздрав към жителите на Поморие от кмета на морската община Иван Алексиев.

Ето и как ще протече празникът в Поморие:

09.00 часа – Отслужване на Света литургия по случай празника на гр. Поморие – Гергьовден

Място на провеждане: Манастир „Свети Георги” гр. Поморие

10.00 часа – Музикален поздрав от Общински духов оркестър – гр. Поморие

10.30 часа – Официално откриване на празника, приветствие от кмета на Община Поморие Иван Алексиев, приветствия от официалните гости

11.30 часа – Празничен концерт с участието на Николина Чакърдъкова

Място на провеждане: Открита сцена на НЧ „Светлина 1939” гр. Поморие

Грандиозно магическо шоу на кокили, гергьовденски хендмейд базар, фототур „Аз обичам Камено“, много песни и танци са само част от програмата за празника на града - 6-ти май, Гергьовден.

За трета поредна година град Камено ще събере на 6 май всички смелчаци кулинари от района, които искат да покажат своите умения пред съгражданите си. Фестивалът на домашната гозба се превърна в емблема на празника на града. Оценителят тази година ще бъде Махмуд Албироми, участник в риалити формата MasterChef. Ексклузивно за празника на Камено ще вземат участие учениците от Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, които покажат видовете обредни хлябове от страната.

На 6-ти май от 8.30 часа започва Божествена света литургия –в църковния храм „Свети Георги Победоносец”, а от 9.00 часа - Тържествен водоствет.

От 9.00 часа за младежите ще се проведе традиционната надпревара с велосипеди, а от 10.00 предстои анимация на площада за най-малките жители на Камено.

Актьорите от трупата „Fireter – театър на огъня и сенките“ ще покажат невиждано магическо шоу.

Всички желаещи ще могат да си направят снимка за спомен в организирания от общината фототур „Аз обичам Камено“.

За втора поредна година ще се проведе и гергьовденски благотворителен базар, а събраните средства ще бъдат за изграждането на бюст паметник на Васил Левски в град Камено.

Водеща тази година ще е актрисата Деси Бакърджиева, известна на широката публика като доктор Лора Хинова в сериала „Откраднат живот“.

Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на едно от най-новите и много цветно изпълнение на децата от танцов ансамбъл „Здравец”, рок певицата Преслава Минасян и народната певица Радостина Йосифова.