Прокуратурата в Бургас предлага: Нападението по хулигански подбуди и над медици да не минават само с глоба

img

Апелативна прокуратура Бургас дава предложение до Главния прокурор Сотир Цацаров да влючи в отчета си до Народното събрание предложение за промяна в Наказателния кодекс, според които има ли физическо посегателство по хулигански подбуди, наказанието да не е само  глоба. Идеята е след случаите с битата камериерка в Слънчев бряг и нападението над слепите туристи в Несебър. Това стана ясно по време на брифинг на Административния ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас Любомир Петров, на който присъстват и Иванка Козарова – зам. адм. ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас и Йовита Григорова – Зам. адм. ръководител на Апелативна прокуратура.                                     

„Иначе се губи превантивният  ефект “, каза Петров. Той предлага и по-строги наказания при нападения над медици и социални лица, защото посегателствата при тях зачестиха при изпълнение на служебните им задължения.

„Ние продължаваме да считаме, че леките наказания, които се налагат на подсъдимите в диференцираната процедура по Глава 27 от НПК, или съкратеното съдебно следствие, нарушават принципите за справедливост и индивидуализация на наказанието съобразно тежестта на престъплението и степента на обществена опасност на извършителя. Тази привилегия подсъдими лица дори в случаите, когато  на цялото досъдебно производство не само не признават вината си, но и  допринасят за по-бързото приключване на следствието, но и го  затрудняват. Имаме становище, че във всеки конкретен случай трябва да се съобрази поведението и приноса на подсъдимия за своевременно и обективно приключване на разследването. Това може да се постигне чрез законова редукция, която да не е винаги 1/3 по-малко, а от 10 до 30%, като се дава възможност за преценка за определяне на наказанията при всеки конкретен случай”, заяви прок. Петров.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Цанко Цанков се бори за рекорд - преплуване на Бургаския залив

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец