Ученици от несебърското СОУ „Любен Каравелов“ станаха част от „Деня на отворените врати“, който ежегодно се провежда в магистратурата. Тази година инициативата премина под надслов – „Как да защитим правата си чрез съдебните институции“. Проявата съвпада с честването на 140-годишнината от приемането на първата българска Конституция – Търновската, която е приета на 16.04.1879г.

Традиционно участие в мероприятието взеха ученици от 11-ти клас. Следвайки максимата, че няма по-голямо благо за едно общество и държавата от добре образованата младеж, на учениците бе изнесена лекция – беседа на тема „Час по право. Прокуратурата като страж на подрастващите“. В ролята на лектори влязоха Административният ръководител на Районна прокуратура – Несебър г-жа Радост Бошнакова и прокурорите Валя Диамандиева и Георги Кирков. На учениците бяха разяснени основни понятия в наказателното право, както и възможността им да защитят правата си чрез съдебните институции. Предвид възрастовата граница на аудиторията, акцент бе поставен върху възможността за ангажиране на наказателна отговорност на непълнолетните лица, както и разглеждане на съставите на отделни видове престъпления.

За проявената активност учениците получиха тематични подаръци от г-жа Бошнакова, която връчи на всеки участник по един екземпляр от Конституцията на Република България.