Това е един от случаите, за който всички институции сме впрегнати. Това, което още не сме направили и обмисляме с моя екип, е да помолим за помощ турския омбудсан. Направихме в края на миналата година мрежа на балканските омбудсмани, в която влиза и турският. Точно целта е да се подкрепяме, когато наши граждани имат проблеми на територията на съседна балканска държава, така че това, което ще направя, е да се обърна към него да проучи случая и това, което е в неговите правомощия, да го направи, така че да се стигне до благоприятен изход. Това заяви обмудсманът Мая Манолова на среща с бившия граничар Михаил Цонков, която се състоя днес в Бургас.

„Наистина от гледна точка на международното право, ситуацията е абсудна, тъй като има вече оправдателна присъда, има произнасяне на Европейския съд по правата на човека. Турция е членка на Съвета на Европа, така че би трбвало да се съобразява с актовете на този съд. Институциите и гражданите са зад Вас, справедливостта е на Ваша страна.“, каза още Манолова.

Цонков каза, че делото в Турция е отложено и вече нашите граничари са си наели адвокат, който да защитава правата им. „Той е внесъл съответното искане. Ще поиска прекратяване на делото. Турският съд е поискал отсрочка, за да се запознае с документите от българска страна и тези, които е предоставил нашия адвокат.“, каза Цонков.

Припомняме, че преди 2 години Турският наказателен съд поиска възобновяване на делото срещу четиримата български граничари Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков. Българите имат изключителна подкрепа, както от институциите у нас, така и от обществото.