Държавата трябва да обезвъзмездява собствениците на земите, обявени за дюни, призоваха представителите на Национална асоциация "Българско Черноморие".

Председателят на УС на асоциацията Димитър Канариев добави, че има възстановена частна собственост на Черноморието, която е обявена за дюни, но собствениците реално не могат да я ползват. В същото време те плащат данък за собствеността си.

По думите му в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие нямало текст, който да предвижда отчуждаване на дюни. Той обърна внимание, че трябва да се прави разграничение между национализация и отчуждаване. "При национализацията държавата краде от частния собственик", заяви Канариев, допълвайки, че при отчуждаването има възможност собственикът да бъде обезвъзмезден.

Адвокат Добромир Михайлов изтъкна, че правото на собственост е гарантирано в конституцията и по закон, но това било само на хартия.

"Европейските практики е да се плащат някакви наеми на тези собственици. Той е на мнение, че трябва да се промени и процедурата по картирането на тези дюни, защото много от тях не са били такива. По отношение на защитените територии собственикът трябва да се обезвъзмезден, допълни адвокат Михайлов, цитира от БТА.