Националният празник 3-ти март тази година показва колко е важно честванията да докоснат съзнанието на учениците, за да им бъде предаден най-важният урок.

„3-ти март е велик празник за българския народ, за всички бургазлии. Ден, в който първо празнуваме, после почитаме паметта на всички знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата на нашата мила България. Свободата не се извоюва лесно, а с много кръв и жертви. И ние трябва да помним този подвиг. Изключително съм щастлив, че на площад „Атанас Сиреков” виждам много деца от бургаските училища и детски градини, защото това е възможност те да се запознаят с традициите, историята, отношението и уважението към този празник. Защото това е най-силният и най-достойният български празник. По този начин ще запазим не само българщината, но и паметта и уважението за следващите поколения”, каза кметът Димитър Николов.По-рано на площада пред Общината се състоя ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.


След това пред Паметника на руските освободители бяха положени венци и цветя и беше отслужена заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България от османско иго. По традиция на паметника почит отдадоха и мотиристите от „Морски братя”.

От 11.00 до 13.30 часа празникът продължава на площад "Тройката" с няколко обособени тематични къта, които представят "Пътя на свободата". Там всеки може да се снима с Райна Княгиня и да развее знамето с надпис "Свобода или смърт", да застане до подполковник Калитин и да прегърне Самарското знаме. Пред умалено копие на паметник "Шипка" можете да се здрависате с руски опълченец и да вдигнете високо Националния ни флаг. Отряд на българските революционери вдъхнови малки и големи да пазят и прославят България. Всеки, който се разходи по Пътя на Свободата, ще получи някое от българските знамена - Самарското, "Свобода или смърт" или Националния флаг.От 12.00 до 13.00 часа над 20 състава от община Бургас ще вземат участие в Празничното хоро. Заедно те ще поздравят жителите и гостите на Бургас с 40-минутна хоротека. На площада ще бъдат представени хора (танци) от всички краища на България. Всеки ансамбъл ще бъде отличен от кмета Димитър Николов за съхраняване на старите български традиции.

Честването на 3 март ще завърши с концерт-спектакъл в Операта от 18 часа