Възрастна жена от село Росно, община Златарица, е била принудена от близките си да живее в скотски условия. Стояла е под ключ, хранена е един път на ден само с вода и хляб, докато близките ѝ са се разпореждали с нейната пенсия. С намесата на полицията жената беше изведена от дома си. С измръзвания на пръстите на двата крака пострадалата беше настанена за лечение в Хирургичното отделение на Великотърновската болница, съобщава Dnes.bg.

85-годишната Марийка Станчева е един от многото случаи на възрастни хора, подложени на тормоз от децата си. За случая властите научават в края на годината, когато дъщерята насилник починала и трябвало да бъде издаден смъртният акт. Тогава кметът на Златарица Пенчо Чанев разпоредил на кметския наместник в Росно Пенка Конакчиева да отиде до къщата:

"Аз трябва да отида да видя в какво състояние е бабата. Но понеже в тяхната къща не се влиза свободно, бабата под ключ – и помолих за съдействие. Изпрати ми полицаите, отидохме заедно. Потресена съм от гледката, която видях – бабата права до масата, яде филия хляб и пие вода от кофичка от мляко. Измръзнала, студено, печка незапалена. 11 часа тя не беше още закусвала. Самата тя ми казва, че ѝ дават храна един път на ден, а бабата започна да ми се моли да я вземем и да ѝ намерим дом. Не иска да стои повече там. Голям тормоз е имала. Дъщеря ѝ я била".

В случая над възрастната жена е издевателствала дъщеря ѝ. Принудила я да продаде всичките си имоти – жилище в Пловдив и земеделските земи, прибрала я в къщата в златаршкото село Росно, заключила я, взела ѝ личната карта и дебитната, по която е превеждана пенсията. Марийка Станчева била принудена да живее в нечовешки условия с дъщеря си и внука.

Марийка Станчева била изведена с полиция от дома на роднините си и настанена в Старческия дом в Златарица. През деня се нахранила, а през цялата нощ плакала.

Никой в село Росно не подал сигнал какво се случва зад стените на къщата, защото никой не бил допускан от стопанката на дома да влиза, казва кметският наместник.

Внукът, 34-годишният Иван Атанасов, е единственият роднина на тормозената жена, предава БНР. Той е неспособен да се грижи за нея, коментира кметицата Пенка Конакчиева:

"Криминално проявен. Не може да полага грижи. Той е безработен. Никога не се е задържал на едно и също място на работа и преценихме, че той не може повече да се грижи, защото тя не заслужава такова отношение. В никакъв случай тя не може да остане там".

Вчера по обед през Спешна помощ Марийка Станчева беше приета за лечение във Втора хирургия в Областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. Със сигурност жената е била боса в студа няколко дни, коментира лекуващият лекар д-р Иван Толеков: