„Дава всичко, тази машинка е от Китай, стока и цена – български. Няма затваряме, работим”. Това коментира китаецът Пею У, който работи в магазина за китайски стоки, намиращ се на втория етаж в бившия РУМ „Велека”. Коментарът му беше по поводо проверката на НАП, която установи, че в претъпканите от стока магазини се издават вместо фискални бонове странни бележки, на които надписите са на китайски език и едва ли някой от клиентите би могъл да разчете какво пише. Всъщност се оказва, че в търговските обекти има две устройства. Едното е касов апарат, свързан с НАП, а другото въпросната китайска машинка, която на практика върши двойна работа – едната е собственикът да знае реалният оборот, а другата да създава впечатление у клиента, че всъщност това е фискален бон. Според данъчни истинският касов апарат се използва твърде рядко.

Служителите на НАП са влезли едновременно в три големи магазина с китайски стоки – единият в РУМ „Велека”, другият в бившия магазин „Зора” до КАТ, а третият в „Меденр рудник”.

Днес магазинът в ж.к. „Изгрев” беше залепена уведомителна бележка от НАП, с която се известяват и клиенти, и търговци, че обектът ще бъде затворен в срок до 30 дни. Въпреки твърденията на китаеца, че магазинът ще продължи да работи, той най-вероятно ще прекрати дейността си за 15 дни првоначално.