Дивото прасе, което предизвика взрив на трихинелоза и прати няколко души в Инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас, е отсреляно от ловната дружинка на Живко Мешков от Малко Търново. Както вече писахме, заболелите яли луканки от месото на животното. Сред заболелите е и приятелка на Мешков, която почерпила с луканката свои роднини и колеги. Техните проби за трихинелоза обаче са отрицателни. Изследвани са общо 15 души.

„Получихме писмо от РЗИ на 8-ми януари и веднага сформирахме комисия, за да се направим епидимиологично проучване за взрив на хранително заболяване. В комисията бяха включени четирима лекари от РЗИ и един от Агенцията по безопасност на храните. Издирихме на кой е било раздадено месото, посетихме всеки от хората, изследвани са общо 15 души. Месото е иззето и унищожено”, заяви за БургасИНФО директорът на Обласната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев.

„Отговорност на всеки един е да повишава културата си на хранене и личната си хигиена и когато се отстреля диво прасе или се заколи домашно да знае, че задължително месото трябва да се изследва за трихинела. Пробата излиза за няколкоч ас и ако е отрицателна, месото може да се консумира на воля и няма да има опасност за здравето на хората”, заяви д-р Митев.

За иминалата година в Агенцията по безопасност на храните са регистрирани 23 положителни проби на трихинела, която не може да бъде спряна в природата, затова изследването на месото е наложително.

Оправданието на ловната дружинка било, че отстреляното прасе е изследвано от ветеринарен лекар в Малко Търново.