Ремонт на възловия булевард „Захари Стоянов” започва през първото тримесечие на 2019-та година, като стойността му ще е 1,5 милиона лева. Ще бъде подменена асфалтовата настилка и отводняването в участъка от отбивката за „Горно Езерово” до светофара на кръстовището с новата улица „А. Г. Коджакафалията”. Това каза тази вечер пред жители на най-големия жилищен комплекс в Бургас – „Меден рудник”, зам.-кметът по строителството Чанка Коралска.



В спортна зала „Никола Станчев” се проведе обществено обсъждане на бюджета на Бургас за 2019-та година, по време на което всеки присъстващ гражданин може да изрази мнение или препоръка, които да бъдат взети под внимание. Основните приоритети бяха представени от зам.-кметовете Красимир Стойчев, Йорданка Ананиева, Руска Бояджиева, Чанка Коралска, д-р Лорис Мануелян и териториалният директор, отговарящ за „Меден рудник” Магдалена Манолова.

Един от най-важните въпроси, които задаваха хората, са за ремонти на междублокови пространства и осигуряване на нови паркоместа. Чанка Коралска посочи, че през тази година е предвидено благоустрояване на районите около следните блокове – 39, където се предвиждат нови 30 пакроместа, блокове 117 и 118 – 26 паркоместа, блокове 110 и 112 – 50 паркоместа, блок 131- 50 пакроместа, блок 415, където реконструкцията ще се реализира поетапно, блокове 429, 424 и 425 – 80 паркоместа. Ремонти ще бъдат извършени и в районите на блокове 460 и 467, както и край 80 и 85.

По време на обсъждането беше поставен и въпросът с неприятните миризми, които се носят от водата на Мандренското езеро и на Вая, в района на т.нар. миризлива спирка. Стана ясно, че служители на Общината са обходили района и не са открити незаконни зауствания във водата.

Лошата миризма е заради компрометирана канализация, която пропуска особено при по-обилни валежи. Предстои тя да бъде отстранена при реализирането на предстоящ ВиК проект.

Местен жител поиска газифициране и пожарна на територията на комплекса. Зам.-кметът Руска Бояджиева му обясни, че доставянето на газ е частна инвестиция и Общината няма правомощия. Чанка Коралска добави, че с развиването на Южна промишлена зона в комплекса, вероятно ще има заинтересовани инвеститори. На въпроса за пожарната зам.-кметът Красимир Стойчев отговори, че се предвижда такава служба да има в намиращия се наблизо квартал „Победа”.