„Малките общини срещу евроскептицизма“ бе отново тема на дебати в община Ново село, Словения. Кметът Жельо Вардунски и заместникът му Димитър Петров представиха реализираните и предстоящите проекти на община Камено пред представителите на 12 общини от Хърватска, Португалия, Унгария, Румъния, Словения, Латвия, Сърбия и други.

Културен и исторически туризъм бе акцентът на форума, където единствената българска община представи плановете си за развитие на на една от най-значимите исторически ценности в България – крепостта Русокастро и нуждата от следващо еврофинансиране за развитието на региона.

Форумът се реализира по проект „Малките общини срещу евроскептецизма“, SMALL MUNICIPALITIES AGAINST EUROSCEPTICISM – SMUG EU, финансиран от програма „Европа за гражданите“ 2014-2020.. Проектът стартира миналата година, като Камено се представи на още 4 събития в Хърватска, Португалия, Македония и Румъния.

По време на основните дебати се разгърнаха основните фактори, които водят до евроскептицизъм. Най-интересните факти бяха - липсата на знания за ЕС, политиките и институциите, влияние на местното правителство и медиите (местни политики), миграционна криза и страха за националната сигурност, BREXIT, икономическа криза, популистко движение (с намерение да разпространява негативна дума за ЕС).

Участниците бяха категорични, че ролята на медиите е ключова за информираността на населението в Европа. Най-интересни бяха дебатите за информационните центрове във всяка европейска страна, по-доброто сътрудничество с медиите и културните седмици, посветени на идентичността на ЕС.