Изготвен е детайлен идеен проект за още една атракция, която да направи Бургас по-интересен за посещаване. Това е бъдещият парк на миниатюрите "Европа". Сега идейният проект навлиза в период на разглеждане и забележки, като той ще бъде предложен на вниманието на отделните комисии в местния парламент. Мнението си може да каже и всеки бургазлия. Как да направите това, вижте в края на този текст. Ако има някакви допълнителни предложения или критики, времето да бъдат направени е именно сега, преди да стартира изготвянето на вече окончателния технически проект.

Предвижда се новата атракция да бъде ситуирана в парк "Света Троица", ж.к. "Славейков", който е публична общинска собственост. Обект на проектиране е част от територията в непосредствена близост до Плувен комплекс "Парк Арена ОЗК". Зоната на интервенция представлява площ от около 12 декара, която не е обновявана от създаването на парка досега. Именно там се предлага обособяване и изграждане на атракциона.

В стария парк има изградена алейна мрежа с пейзажна структура, като настилките са силно амортизирани, липсват бордюри, растителността е в лошо състояние. Общото планово решение на идейния проект е организирано като оформена върху терена стилизирана карта на Европа. Очертани са държавните граници, като за целта трябва да се използват зеленина, алеи, стилизирани водни площи.

Предвижда се в новия парк да се аранжират миниатюри и скулптури на подбрани културни и исторически забележителности от държавите на континента Европа. Ситуирането, оформянето на релефа и благоустрояването са подчинени на условието да се пресъздаде в максимална близост оригиналната среда на обектите.

В експозицията са предвидени миниатюри на: Кулата Белем - Лисабон, Португалия; Саграда Фамилия - Барселона, Испания; Айфелова кула - Париж, Франция; Катедралата "Св. Николай" - Монако; Колизеума - Рим, Италия; Фонтан ди Треви - Рим, Италия; Катедралата "Св. Петър" - Ватикана; Моста с драконите - Любляна; Парламента - Будапеща, Унгария; Акропола - Атина, Гърция; Храм паметник Александър Невски - София, България; Рилски манастир - България; Моста - Бургас, България; Замъка Бран - Румъния; Кремъл и църква "Св. Василий Блаженни" - Москва, Русия; Островен замък в Тракай - Литва; Замъка Братислава - Словакия; Карлов мост - Прага, Чехия; Бранденбургска врата - Берлин, Германия; Националния музей на Амстердам - Холандия; Атомиум - Брюксел, Белгия; Биг Бен - Лондон, Англия; Тауър Бридж - Лондон, Великобритания.

Предложените за експониране скулптури са следните - Статуята на Manneken-Pis (Пикаещото момченце) - Брюксел, Белгия; Мадарски конник - България; Статуята на Русалката - Копенхаген, Дания; Скулптура на Man at Work - Čumil - Братислава, Словакия; Бременските музиканти - Бремен , Германия; Питър Пан - Лондон, Англия; Цар Освободител - София, България.

Всеки един от обектите се предлага в определен мащаб, съобразен с оригиналните му размери и при отчитане на средата.

Главният вход на парка се предвижда от югозапад, откъм съществуващата алея пред плувния басейн. В непосредствена близост до входа ще се изгради обслужващ павилион, информационен център, приемна зона за изчакване пред него, тоалетна за посетители и служители, склад за инвентар, помещение за персонал, видеонаблюдение, кафе с 24 места за посетители на закрито, приемно площадно пространство в непосредствена близост до входа за посетители, откъдето се предвижда и началото на обхождаща алея по контур на континента Европа. Предвиждат се също така две зони за отдих - в близост до приемното площадно пространство и в срещуположния край на парка, с водно огледало и три броя Smart соларни стълбове-пейки.

* Линк към обществената дискусия за парка на миниатюрите - срокът за обсъждане и коментари от граждани е до 10 януари - четвъртък, 12.00 часа: https://www.burgas.bg/bg/notice/index/1387