Комплексният онкологичен център в Бургас планира строежа на две нови сгради до поликлиниката си, която се намира на ул. „Демокрация” N86.

„В нашата инвестиционна програма предвиждаме строеж на две сгради в непосредствена близост до ул. „Демокрация” N86, която ние наричаме база 2. Целта е в по-дългосрочен план да преместим всичко, което е в сградата на УМБАЛ Бургас, като лечебна дейност. А това са отделенията по: химиотерапия, хирургия, гинекология, урология и гастроентерология. Искаме всички тези звена, заедно с администрацията, да се преместят и да бъдат на едно място в досегашната ни база, където се помещава отделението по лъчетерапията и поликлиниката ни. Така целият лечебно-дигностичен процес ще се извършва на едно място”, заяви за БургасИНФО управителят на Комплексен онкологичен център – Бургас проф. Христо Бозов.

КОЦ – Бургас има готов проект и разрешение за строеж за шестетажната сграда, която ще бъде построена в следващите години. Първо ще бъде изградена двуетажна сграда, в която ще се помещава много важна апаратура - ПЕТ скенерът ( позитрон емисионен томограф) и SPECT-CT (гама камера). Онкото и в момента разполага с гама камера, но в нейните дисгностични възможности не влизат някои опции, затова я обновява.

„Важно е да отбележим, че ПЕТ скенерът открива тумори и местастази в меките тъкани, а SPECT-CT тумори и метастази в костите. Имайки тази апаратура, ще можем да диагностицираме на практика всеки туморен процес в човешкото тяло. Това е голямото предимство, което жителите на областите Бургас и Ямбол ще могат да ползват. На практика ние отговаряме за близо половин милион души, които живеят в тези две области”, разясни проф. Бозов.

Вече е обявена обществена поръчка за двуетажната сграда и след избора на изпълнител се очаква за година и половина да бъде завършен целият процес - построяване и оборудване.

„В нея освен ПЕТ скенер и SPECT-CT ще разкрием и отделение за брахитерапия, която е хубав метод за лечение на най-опасните карциноми при мъжа и жената – на простатата и на шийката на матката. Така ще можем да затворим целия процес от диагностиката до лечението и КОЦ ще стане уникално за страната място за лечение на онко заболявания. Разбира се, всичко това струва много пари, затова ще разчитаме и на кредит, който ще изплащаме със собствени средства. Той ще е в размер на 7 милиона лева. Очакваме одобрение от кредитора и Общинския съвет. Ще имаме и около 1 милион лева собствено участие”, заяви проф. Бозов.

Откакто проф. Бозов пое управлението на КОЦ за последните 7 месеца загубите на лечебното заведения са се стопили от 250 000лв. на едва 30 000лв.

„Надявам се скоро да излезем на печалба. За съжаление имахме неблагоприятни фактори – получихме ограничение в индикативните обеми при лъчетерапията, с които трябва да се съобразяваме. А голяма част от приходите ни се формират именно от нея. По отношение на отделенията за: химиотерапия, хирургия, гастроетерология и онкогинекология имаме добро развитие от гледна точка на това, че оперативната дейност се разшири. И следващата година ще кандидастваме пред Здравната каса за увеличение на лимитите за тях, защото единственото, което ни връзва ръцете да се развиваме, са тези лимити. Ние ги изпълняваме към 10-то число на месеца”, заяви проф. Бозов.

Той напомни, че в момента КОЦ провежда безплатни профилактични УНГ прегледи. Те продължават и тази седмица, като за тях е необходимо предварително записване на регистратурата на поликлиниката.