Никулден нямаше да е толкова празничен, ако не бе приятният морски аромат от традиционния за Бургас рибен курбан. Вкусната гозба днес се раздава безплатно на пунктове до Общината, к-с “Меден рудник" до СУ "Петко Росен" и Магазия 1. По традиция в присъствието на кмета Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков и стотици бургазлии, сливенският митрополит Иоаникий и представители на бургаскуто духовенство осветиха курбана.

Ако не сте опитвали от него, направето го, защото той е приготвен от ловките ръце на главен старшина Красимир Желязков, който е майстор готвач във Военноморска база Бургас.

„Приготвяме го от пет вида риба. Започнахме от 6 сутринта в полевата кухня до Часовника”, разказа Желязков за БургасИНФО, който е врял и кипял в приготвянето на супата. В момента до Часовника се вие дълга опапшка, а чакащите могат да похапнат и току-що изпечен на скара чернокоп, скумрия или паламуд на скара, както и да вдигнат наздравица с чаша вино.

След минути започва и празничното освещаване на Никулденската трапеза, наредена от Бургаския музей в градинката до Часовника.