През изминалите 24 часа настана наплив за фейсбук групи с имена, съдържащи думите “шофьори“ и „Бургас“ по примера на известната в морския град „Шофьори Бургас“. Мартин Пенчев, който до преди дни беше едно от водещите лица в екипа й, се отцепи и създаде нова - „Шофирай в Бургас“, двама младежи пък настъпват с „Бургас шофира“. Всички твърдят, че целите са оказване на взаимопомощ и отстояване на каузи, без политически уклон.

Същевременно зад първо родената група - „Шофьори Бургас“, която наброява 90 хил. членове, продължава да стои нейният създател 24-годишният Станислав Тенев.

Отцепването на Мартин Пенчев от групата стана няколко дни, след като той рязко промени позицията си за участието в шофьорските протести в града.

На протеста на 27-ми октомври той беше едно от водещите лица на бунта срещу високите цени на горивата и поведе колоната с джипа си „Мерцедес“ по пътя към магистрала „Тракия“. Следващата седмица – 11-ти ноември не беше в града, но усилено съобщаваше за блокираните пътища в страната. Няколко дни след това Пенчев рязко направи завой като записа във видеопослание, че се оттегля от протестите. Причината беше, че в редица коментари беше свързан с общинския съветник и бизнесмен Бенчо Бенчев, както и привикването му в полицията.

Два дни преди последния протест през изминалата неделя Пенчев каза във видео на живо: „Негативите за хора около мен взеха да стават повече от непоносими. Няма как да обясня и да докажа, че протестите и моето участие в тях нямат общо с Бенчо Бенчев. Отговорността ми няма да позволи да ползват мен за оръжие срещу трети лица. Оттеглям се от всякакви протестни действия – организационни, идейни, за да може да запазя човешкото и тази отговорност, която ми беше сложена на главата и да не навредя на човека, който безкрайно уважавам...

...Тук приключиха моите протестни действия, ще разбера всякакъв вид подмятания и иронии. Но поне ще лягам и ставам с мисълта, че заради мен никой не е без вина виновен. И това решение не се взема лесно, но ето, че се налага в живота да се вземат и такива решения. Каквото и да правете - го правете заради себе си. Това правех и аз до момента, но действията ми се използаха за оръжие“. В събота вечерта с подобна позиция излезе и още един от екипа на шофьорите – Иван Христов.

Ден след последния протест настана пълна промяна в позицията на Пенчев. От бунтаря не остана и следа и в новата група, която създаде, призовава за добронамереност и никой на никого да не пречи. „Искаме да следваме едни цели, полезни за Обществото, но по начин, който не вреди на болшинството от Народа, както и не образува излишно напрежение. Искаме Нашият Глас да се чува, искаме да работим в Екип с Управата на Града, с Медиите и с всички съмишленици, за да докажем, че не само по Коледа могат да стават чудеса и Доброто, винаги взима връх, независимо от събитията, времето или външни влияния!“, се казва в описанието на новата група. Пенчев обясни, че и търканията му със Станислав Тенев били, тъй като Тенев му ограничил правата в познатата на бургазлии „Шофьори Бургас“.

Същевременно пък от „Шофьори Бургас“ не коментират на този етап действията на Пенчев и Христов, нито пък новото им начинание. Екипът на групата продължава подготовката за протест в неделя. „Ние началници нямаме.Протестите продължават. За по-добър живот в България! За по-добро бъдеще на децата ни. За по-усмихнати дни. Да живее България!“, зоват в „Шофьори Бургас“.

Любопитно е как ще се развият новите групи и ще се изкушат ли техните членове да се докоснат до политиката и под каква форма.