Три срещи от кампанията „Заедно срещу ало измамите“, инициирана от народните представители от ГЕРБ, бяха проведени в област Бургас в понеделник. В тях взеха участие Ася Пеева и Галя Желязкова.

Две от дискусиите бяха в Средец и с.Дюлево. На тях присъстваха бургаският депутат Галя Желязкова, Цветелина Рандева- говорител на ОДМВР Бургас, Константин Георгиев от Криминален отдел на РO-Средец и полицай Кирил Тончев.

„Инициативата ни, която провеждаме с подкрепата на ОДМВР-Бургас, цели да обясни основните схеми за извършване на ало измами и по какъв начин да се предпазим от тях. Механизмът, по последни данни, по който се извършват над 90% от телефонните измами, е за "съдействие на полицията", съпроводено с елемент на заплаха. Искаме да информираме възрастните хора не само в общинските центрове, но да достигнем до по-малките населени места“, сподели Желязкова.

Служителите от РУ-Средец напомниха, че възрастните хора не трябва да се доверяват на съмнителни обаждания по телефона, да изискват легитимация от хората, представящи им си за органи на реда, да не задържат големи суми пари в домовете си както За 2017 г. на територията на общината е имало 1 телефонна измама, а за 2018 г. измамите са 2 и са разкрити, въпреки, че никъде в общината няма видеонаблюдение.

Бургаският депутат коментира, че с наближаването на зимния сезон голяма част от възрастните хора отиват при свои близки и имотите им остават празни. „Важно е да не се оставят ценни вещи които да са притегателни за крадците. Последните години се прави всичко възможно което може от бюджета на държавата да се отделят повече средства за отбрана и сигурност. В бюджет 2019 г. сме заложили повече от 116 мил. лв. допълнително за МВР. Това което искаме е да осигурим повече сигурност в малките населени места, защото те са тези които най-често биват в обсега и на битовите престъпления“.

В първият ден от работната седмица Ася Пеева проведе среща на същата тематика в Каблешково. На нея присъстваха и кметът на Поморие Иван кметът на населеното място Елена Бояджиева, общинският съветник Христо Парашкевов. Бургаският депутат бе поканил и служители на РПУ-Поморие-инспектор „Криминална полиция“-Тодор Лалев, районният инспектор на град Каблешково- Осман Хасан и Николай Григоров, заместник- началник на РПУ Поморие.

„Този месец имахме срещи и в други населени места от община Поморие, в морските общини също има сигнали за телефонни измами. По-голяма активност има през летния сезон, защото тогава има и по-голяма концентрация на хора в района. Наострете вниманието си към съмнителните обаждания и винаги се свързвайте с близките си хора, за да проверите как са те. Благодаря на полицията за съвместната работа, те са хората, на които можете винаги да разчитате“, сподели Ася Пеева. От РУ-Поморие предоставиха телефони, на които хората по всяко време могат да подадат сигнал или да потърсят съдействие.

В края на срещата Ася Пеева дари принтер за нуждите на пенсионерския клуб в Каблешково, където се проведе дискусията с възрастните хора.