Има сериозен риск и в България да навлезе употребата на фентанил, както се случва в САЩ и Европа. Това заяви началникът на отдел "Борба с наркотрафика" на Митница Аерогара София Стефан Бакалов по време на представянето на книгата "Забравих да умра" на Халил Рафати.

По думи на Бакалов, когато някой наркотик започне да се употребява в САЩ, до 5 години той вече се използва и у нас. Същото е и с Европа, но там срокът е още по-кратък - едва 2 години. Според него проблемът в САЩ със свръхдозите на наркотици е настъпил с навлизането на фентанила и неговите производни, които в момента заместват хероина и всички останали опиати. Това се дължи на високата им потенция.

От 1 грам карфентанил могат да се произведат 10 000 дози от него, докато за направата на 10 000 дози хероин е необходим 1 кг хероин, обяснява Бакалов.

Проблемът настъпва, когато дилърите правят дозите, категоричен е той. Те няма как всеки път да уцелят точния грамаж и по тази причина фентанилът, който е на пазара, много често води до свръхдоза.

За миналата година починалите от свръхдоза в САЩ са 70 000, като от тях 35 000 са само от фентанил. В Европа започва да се забелязва същият проблем, твърди Бакалов и дава пример с Великобритания, където през миналата година са загинали над 100 души. "Това означава, че до няколко месеца това ще започне да се превръща в проблем и тук", отсече Бакалов и увери, че вече са взети мерки, за които обаче няма как да даде повече информация.

Според него проблем с наркотиците има във всички държави. В някои софийски квартали нещата също излизат извън контрол.

Трябва да се работи предимно с децата, защото те са бъдещият пазар и основната цел на наркодилъри и наркотрафиканти, обяснява Бакалов и изтъква, че всяка година се провеждат срещи с над 10 000 деца, което дава резултат.

Бакалов, който се бори с наркотрафика у нас вече 27 години, споделя, че преди 15 години бил много скептично настроен, но през последните 4-5 години борбата с наркотрафика се е превърнала в един от приоритетите на правоохранителните органи.

Той обяснява, че в днешно време заплахата не е около училищата. Децата вече не се нуждаят от дилъри, а си поръчват наркотиците по интернет и е невъзможно поръчките да бъдат проследени.

Бакалов съветва родителите да не разчитат изцяло на учителите за грижата за децата, защото основният ангажимент е техен.

Той споделя, че от срещите му в различни училища в страната е забелязал, че децата са активни и търсят помощ. Имало дори деца от ромската общност, които опитвали да издават имена на дилъри. Затова според него е важно възрастните да дават добър пример.

Бакалов обясни, че има наркотици, които наркодилърите използват по най-различни начини, за да направят децата зависими. Един от тези наркотици е GBL, който не е много масов, но се използва. Достатъчна е една капка в питието на някое момиче и съпротивителните сили изчезват напълно, обяснява експертът.

Според него най-големият бич през последните години е хероинът, от който почти няма измъкване. Той изтъква, че последните две години производството на опиум в Афганистан се е увеличило с 65% и това не е случайно.

Експанзията на новите наркотични вещества последните 10 години направи така, че хероинът, кокаинът и по-познатите наркотици да направят няколко крачки назад в употребата и производството. И наркокартелите отвърнаха с удвояване на производството и намаляване на цената на стоката. По този начин възвърнаха позициите си, обяснява Бакалов. Така обаче много повече наркотици влизат на пазара.

Той посочва, че в България най-масовият наркотик е марихуаната, следвана от амфетаминът. На трето място е хероинът, новите синтетични наркотици и накрая кокаинът.

Ако може да се съпостави употребата на наркотици със Западна Европа, ние сме в доста по-добро състояние от останалата част на Европа, отсъжда Бакалов. Той обаче допълва, че това не трябва да ни успокоява, защото статистиката сочи, че у нас 10-20% от тийнейджърите системно употребяват наркотици.

При малцинствата най-масово се употребява хероинът, докато в центъра се предпочитат амфетамин, марихуана или екстази.

Според Бакалов, когато новите синтетични наркотици са навлезли в Европа през 2008-2009 г., българското законодателство е било достатъчно адекватно и благодарение на това към днешна дата в България проблемът не е толкова сериозен. За съжаление обаче не така се е случило с хероина и кокаина преди 20 години. /news.bg