Един от основните бунтари, участващи в протеста на шофьорите в Бургас – Мартин Пенчев, официално обяви, че се оттегля, заради многобройни обаждания и коментари, които го свързват с бургаския общински съветник и бизнесмен Бенчо Бенчев. Мартин Пенчев е част от екипа на фейсбук групата „Шофьори Бургас“, чрез която протестите набраха многобройни последователи. Той е една от основните фигури, въпреки че предходната неделя не участваше в бунта в Бургас, който продължи рекордно дълго. Въпреки неговото решение, слеващият протест остава насрочен за неделя, от 12 часа, на паркинга на магазин „Метро“.

„Тази нощ взех едно решение следствие на хиядите обаждания, коментари във фейсбук и т.н. Оказва се, че без да съм политически обвързан с никого и без да имам някаква идея да манипулирам хората, защото някой ме е пратил, в един момент започнах да нося отговорност, която ми се сложи на гърба, без да съм я искал, защото никога не съм си мислел, че може да бъде моя. Негативите за хора около мен взеха да стават повече от непоносими. Няма как да обясня и да докажа, че протестите и моето участие в тях нямат общо с Бенчо Бенчев. Отговорността ми няма да позволи да ползват мет за оръжие срещу трети лица. Оттеглям се от всякакви протестни действия – организационни, идейни, за да може да запазя човешкото и тази отговоност, която ми беше сложена на главата и да не навредя на човека, който безкрайно уважавам...

...Тук приключиха моите протестни действия, ще разбера всякакъв вид подмятания и иронии. Но поне ще лягам и ставам с мисълта, че заради мен никой не е без вина виновен. И това решение не се взема лесно, но ето, че се налага в живота да се вдемат и такива решения. Каквото и да правете - го правете заради себе си. Това правех и аз до момента, но действията ми се използаха за оръжие. По-добре да съхраня някого, който би пострадал от моите действия вместо да се бия срещу вятърни мелници“, записа във видеопослание Мартин Пенчев.

В групата „Шофьори Бургас“ веднага заваляха коментари. „Не се отказвай бе човек, без теб няма да е същото. Много хора ти се възхищаваха, продължавай така - без да ти пука на кой ще навредиш. Ти го правиш за добро, както и ние !!! НЕДЕЛЯ 12:00 часа МЕТРО !, се казва в един от тях.

Друг член на групата пише: Жалко, това беше целта - да те откажат и го постигнаха.Никой не е тръгнал на протест само заради теб, хората не издържат - това е истината“.