Европейската комисия (ЕК) отпуска €293.4 млн. за подобряването на железопътната линия между Пловдив и Бургас. Финансирането идва по линия на Кохезионния фонд. За мащабния проект се говореше от миналата година, като рехабилитацията на линията (фаза 2) стартира преди одобрението на ЕК.

„Благодарение на този проект, финансиран от ЕС, българските граждани ще могат да пътуват за по-кратко време и при повишена безопасност. Те също така ще усетят и ползите от по-доброто качество на въздуха, тъй като проектът насърчава екологосъобразната мобилност в страната“, заяви Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу.

ЕК уточнява, че времето за пътуване на влаковете между Бургас и Пловдив (293 километра) ще се съкрати с 40 минути при скорост от 130-160 км/час. Така пътуването с влак ще отнема същото време, както при автомобилния транспорт, но с по-малко вреда за природата. Предвижда се да бъде подобрена сигурността на жп-линията, включително с подмяната на железопътни стрелки и изграждането на подлези и надлези.

Инвестициите допринасят за изграждането на високоскоростната железопътна линия по коридора Ориент/Източно Средиземноморие от трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), свързващ Централна с Югоизточна Европа.

Източник: economic.bg