Потенциалът на младите хора на Балканите може да се използва за градивни цели, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на четвъртото издание на Startup Europe Summit.

"Балканите години наред бяха наричани "барутен погреб", през какви ли не войни и събития не минахме, но не на последно място бяхме от първенците по фалшифициране и източване на кредитни карти, касови апарати и хакерски атаки, което показва, че имаме огромен потенциал", изтъкна премиерът.

Според него потенциалът на младежите трябва да стане градивен, защото техни връстници с много по-малко умения са направили компании, които печелят честно милиарди долари.

Във форума участват премиерите на Сърбия Ана Бърнабич, на Македония Зоран Заев и на Черна гора Душко Маркович. Ще участва и вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай, както и представители на държави от ЕС и региона. В рамките на събитието се очаква да бъде подписана съвместна Декларация за подсилване технологичните предприемачески среди в Централна и Източна Европа и Западните Балкани.

"С помощта на ЕК, с цифровите иновационни хъбовете и с политическата воля на колегите от другите държави искаме регионът да се превърне в център на цифровата икономика. Неслучайно, когато говорим за транспортна, говорим и за дигитална инфраструктура. С днешната среща и следващите панели искаме да създадем платформата, с която гражданите от региона да създадем мощна, балканска цифрова икономика и да дръпнем напред в следващите години", посочи Борисов, цитиран от БТА.