Общественият посредник: Нарушители в Горно Езерово изливат бетонови основи в петък, възползват се, че няма кой да ги провери в почивните дни

img
снимката е илюстративна

Общественият посредник на  Бургас Тодор Стамболиев сигнализира за незаконно  строителство в Горно Езерово. Според оплакванията към него бетонови основи се изливат в петък, за да не може да бъдат санкционирани в събота и неделя.

Публикуваме цялото писмо на Тодор Стамболиев.

„Бях потърсен преди дни от жител на квартал „Горно Езерово“ с молба да окажа съдействие при решаването на един сериозен проблем за местната общност.

Оказа се, че незаконните строежи в тази част на Бургас  се превръщат в бедствие и последиците от това са тревожни.

Не разполагам със статистически данни и се доверявам изцяло на гражданина, който ми сподели, че заради незаконното строителство, преминаващите бетоновози, горенето на автомобилни гуми, заради шума и демонстративното нарушаване на правилата от някои тамошни жители, не са малко  хората, които вече разпродават имотите си и напускат „Горно Езерово“

Беше ми представен и подробен снимков материал. От него и информацията, която ми беше дадена, става ясно, че нарушителите изливат основите на своите незаконни домове най-често в петък.

По този начин основите се втвърдяват през уикенда, когато контролиращите институции почиват, а в следващата седмица буквално за няколко дни в нарушение на наредби и закони изниква фамилно жилище

Сигурно си спомняте, че наскоро Община Бургас безкомпромисно разруши немалко такива сгради в Горно Езерово, но в момента техните стопани са започнали градежи на нови места.

Нарушителите се възползват от бавната реакция на институциите и тълкуват това като „зелен“ сигнал за незаконно строителство.

Поставена пред свършен факт общинската администрация е принудена да влиза в безкраен лабиринт от процедури.

При констатация на такъв строеж следва съставяне на констативен акт, изчакване на възражения по акта, после  издаване на заповед за премахване на строежа, която също подлежи на обжалване пред Административен съд. Докато евентуално влезе в сила,  могат да изминат години, а за самото физическо  отстраняване на незаконната постройка е нужно допълнително време за ангажиране на фирма изпълнител, осигуряване на представител на строежа и т.н.

До всичко това няма да се стигне, ако институциите се намесят предварително и не допуснат бетоновозите в квартала и по този начин спрат още в началото строителството на незаконни постройки.

Ето защо след срещата с жителя на квартал „Горно Езерово“ изпратих сигнал до Община Бургас и по-точно до зам. кмета по строителството, инвестициите и регионалното развитие г-жа Чанка Коралска.

Вярвам, че администрацията има ресурс, капацитет и законови инструменти да не допусне тези нарушения да се превърнат в масова практика, защото ако бъдат взети мерки сега, няма изобщо да се налага да се преминава през тежки и дълги процедури, в които Общината ще губи време и пари.

А дали не е време да бъде разкрит  „горещ“ телефон за почивните дни в Община Бургас за такива строителни нарушения, за да може по подадените сигнали да се задействат всички оторизирани институции.

Разчитам на вас да дадете гласност на случая пред своите зрители, читатели и слушатели, за да ги призовем заедно да бъдат непримирими срещу такива нарушители”.

1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    ГОРНО ЕЗЕРОВО !!!
    2018-11-07 16:15:57

    Оправете си заглавието !!! В публикацията разпознавам Горно Езерово, а в заглавието виждам ДОЛНО !!!

Най-новото

Актуални теми

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас