След пороите, потопили областите Венето и Лигурия, на апокалиптични сценарии стана свидетел и Сицилия. Десет души загинаха до Палермо, след като бяха погълнати от буйните водни течения. Девет от жертвите, сред които деца на 1, 3 и 15 г., се намирали във вила до общините Алтавила Милича и Кастелдача, близо до магистралата Палермо-Катания. Къщата била буквално погълната от придошлата от пороите река Милича. Водите стигнали за секунди до тавана на къщата и засмукали двете семейства, събрали се в нея на вечеря. Мъж и племенничката му успели да се спасят, защото малко преди това отишли да напазаруват сладкиши. И трети човек останал извън къщата. Именно той успял да се обади за помощ с телефона си, вкопчвайки се в едно дърво.

Други двама души – сицилианци, но жители в Германия, бяха намерени мъртви до Агридженто. Двамата били погълнати от пороите в колата си.

Пак близо до Палермо – във Викари, бил погълнат от пороите и друг сицилианец, собственик на бензиностанция. Той се намирал в колата си, когато бил погълнат от придошлата река Сан Леонардо. С него бил и негов приятел – двамата отишли да помагат на клиент, намиращ се на бензиностанцията. Той обаче се спасил, защото изскочил от колата. За изчезнал под пороите се смята и един лекар от Палермо, който отивал да поеме дежурство в Корлеоне. Намерена е колата му, но не и той.

Милиони дървета в Трентино бяха изтръгнати от корените им заради ветровете.
Поройните дъждове покосиха като фигурките от домино милиони дървета в Доломитите. Заради серията от свлачища повалените борове изпълниха цели язовири. Според губернатора на Венето Лука Дзая са регистрирани щети за поне 1 млрд.евро. Спасителните служби копаят денонощно в калта, опитвайки се да спасят онова, което е останало. Очаква се да бъде обявено извънредно положение във всички поразени зони.

Засега се знае, че са повалени на земята гори, заемащи 100 000 хектара, а 200 км пътища са заличени. Асоциацията „Колдирети” съобщи, че поне 14 млн.дървета са повалени, заради което е застрашено екологичното равновесие в зоната. Жертва на ветровете са и горите, чиято дървесина се използва за прочутите цигулки „Страдивариус”. Известната като гората на Страдивариус гора във Вал ди Фиеме, в областта Трентино, беше буквално унищожена. Само за часове ветровете със 120 км в час изкоренили и тръшнали в земята повече дървета, отколкото биха могли да отсекат всички дърворезачи на областта, ако работят 3 г.без прекъсване. Унищожени са 1,5 млн.куб.м.ценно дърво от типичния за Доломитите червен смърч. Поне 5700 домакинства в Северозападна Италия са без ток. Над 3000 души от „Гражданска защита” и военни участват в спасителните операции. /24chasa.bg