Уникално място отвори в Бургас: Купете подаръци за празниците от тук, помогнете на хората, които са ги създали, в битката с рака

img

Уникално място отвори на централно място в Бургас. Това е социално предприятие „Нарисувай ми усмивка”,  което се намира на ул. ул.“Цар Симеон 1" 111. В него  всички сувенири се изработват лично  от хора, които водят битка за живот. За 14-те служители, които са онкоболни или хора с увреждания, това е много повече от работа. Затова, ако искате да направите добро, можете да купите подаръците за Коледа или други празници от това място. Жестът Ви ще е благороден, защото предприятието се издържа от продажбите на сувенири.

То е създадено по проект, с финансовата подкрепа на Оперативна  програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от  Европейския социален фонд на Европейския съюз. Проектът се изпълнява от Сдружение „Онкоболни и приятели” Бургас.

„Това е първият по-голям проект, който печелим. Той изисква да  има краен продукт, приход, който да се връща в сдружението и да подпомага дневния център. В „Нарисувай ми усмивка” ще работят 14 души с увреждания, като преобладават  онкоболните в рмисия. Това е много добре за тях, защото обикновено те не биват наемани  лесно на работа. Много от тях нямат  добре  развити умения, защото са със засегнати крайници или нещо друго, и по този начин  остават изолирани от  социалния живот. Когато психиката не е наред и не си в мир със себе си,  трудно се справяш и с лечението на заболяванията. Тук се оформи добър екип от хора, които работят, минаха обучение и всички се справят  с дейностите, които извършват”, заяви Цонка Тодорова, председател на Сдружение "Онкоболни и приятели".

В магазина на „Нарисувай ми усмивка” можете да си купите както дребни сувенири на животни, така и красиви ръчно изработени торбички, дрешки за деца, както и ръчно рисувани чадъри, чаши и др.

„Съобразяваме нещата с талантите на човека – рисуване, стъклопис, шиене на дребни сувенири и така сме разпределили на всеки да му бъде приятно да идва тук. Създадохме творческа среда, която да е лечебна, вид арт терапия. Два пъти месечно с работниците ще комуникира психолог, те ще бъдат посещавани и от социален работник”, заяви Цонка Тодорова.


„За нас „Нарисувай ми усмивка” е голям успех. Целта на проекта е онкоболни хора да бъдат ангажирани с нещо творческо, за да им бъде помогнато да преживеят по-лесно личната си драма. Включили сме и психологическа подкрепа по време на работа. В момента подготвяме сайт на сдружението, в който да се продават сувенирите”, заяви Валентина Станкова от „Онкоболни и приятели”.

Ако сдружението успее да реализира приходи, то ще продължи да съществува след края на проекта.

Отец Емилиан освети работилницата на "Нарисувай ми усмивка".

1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  

    Това е чудесна новина! Намерих мястото на картата - близо до Гимназията за романски езици "Раковски". Когато дойда в Бургас, ще се отбия непременно!

Най-новото

Актуални теми

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас