Жертвите на сексуално насилие имат нужда от специални мерки. Те се справят най-добре, когато получат специализарана помощ и съдействие. Това заяви на пресконференция в Бургас Ема Хопкинс, посланик на Обединеното кралство в България, която е част от стартиращата конференция на тема "Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие". В нея участваха Димитър Николов, кмет на община Бургас; Вълчо Чолаков, областен управител Бургас; Пол Дженингс, Мениджър на „Маунтийн хелткеър" и съветник в центъра за грижа за жертви на сексуални посегателства в Брайтън, Обединено кралство, а по време на конференцията специално изявление ще направи Илияна Йотова, вицепрезидент.

В Бургас бе изграден първият в страната център за помощ на жертви на сексуално насилие "Вселена". Той предоставя подкрепа на жертви на сексуални посегателства в първоначалния, най-труден момент след травмиращия инцидент.

Целта на конференцията е да представи натрупания двугодишен опит на център "Вселена", както и да информира обществеността за услугите му и да стимулира разработването на регионална стратегия за превенция на сексуалното насилие.

„Сексуалното насиие е проблем на съвременното общество, който обхваща голяма група хора, включително и деца. Затова трябва да се отнасяме с особено внимание. Успяхме да намерим добра локация на центъра, за да може да осигурим тази защита и психоогическа подкрепа на жертвите. До момента повече от 60 пациенти сме имали, за съжаление в това число и момичета на малка възраст. В началото се отнасяха с недоворие, но всички са доволни от подкрепата, напътствията и помощта за развитието на живота им занапред. От такива центрове има смисъл и тази услуга е необходима“, каза кметът Димитър Николов, който подчерта необходимостта и други градове да се включат в подобна инициатива.

Конференцията "Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие" се организира в партньорство между Община Бургас, ОД на МВР – Бургас, Асоциация „Деметра“, Окръжна прокуратура Бургас, Областна администрация Бургас, МБАЛ Бургас, Община Созопол, Център Сатурн, Уест Съсекс, Британско посолство София.