Бургас протегна ръка на жертвите на сексуално насилие, над 60 жени и момичета получиха специализирана помощ

img

Жертвите на сексуално насилие имат нужда от специални мерки. Те се справят най-добре, когато получат специализарана помощ и съдействие. Това заяви на пресконференция в Бургас Ема Хопкинс, посланик на Обединеното кралство в България, която е част от стартиращата конференция на тема "Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие". В нея участваха Димитър Николов, кмет на община Бургас; Вълчо Чолаков, областен управител Бургас; Пол Дженингс, Мениджър на „Маунтийн хелткеър" и съветник в центъра за грижа за жертви на сексуални посегателства в Брайтън, Обединено кралство, а по време на конференцията специално изявление ще направи Илияна Йотова, вицепрезидент.

В Бургас бе изграден първият в страната център за помощ на жертви на сексуално насилие "Вселена". Той предоставя подкрепа на жертви на сексуални посегателства в първоначалния, най-труден момент след травмиращия инцидент.

Целта на конференцията е да представи натрупания двугодишен опит на център "Вселена", както и да информира обществеността за услугите му и да стимулира разработването на регионална стратегия за превенция на сексуалното насилие.

„Сексуалното насиие е проблем на съвременното общество, който обхваща голяма група хора, включително и деца. Затова трябва да се отнасяме с особено внимание. Успяхме да намерим добра локация на центъра, за да може да осигурим тази защита и психоогическа подкрепа на жертвите. До момента повече от 60 пациенти сме имали, за съжаление в това число и момичета на малка възраст. В началото се отнасяха с недоворие, но всички са доволни от подкрепата, напътствията и помощта за развитието на живота им занапред. От такива центрове има смисъл и тази услуга е необходима“, каза кметът Димитър Николов, който подчерта необходимостта и други градове да се включат в подобна инициатива.

Конференцията "Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие" се организира в партньорство между Община Бургас, ОД на МВР – Бургас, Асоциация „Деметра“, Окръжна прокуратура Бургас, Областна администрация Бургас, МБАЛ Бургас, Община Созопол, Център Сатурн, Уест Съсекс, Британско посолство София.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас