Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3) започва днес информационна кампания като част от Европейския месец на киберсигурността, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Европейският месец на киберсигурността е информационна кампания на ЕС, която насърчава киберсигурността на граждани и организации, посочвайки лесни стъпки за защита на лични, финансови и професионални данни.

Предвид това, че интернет се превърна в привлекателно място за престъпниците, които все по-често използват трикове и обещания, за да изкопчат пари или ценни финансова информация, EC3 е изготвил информационни материали, които включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами.

Използваните от киберизмамниците тактики стават все по-иновативни и по-трудни за разкриване. Ето защо електронните брошури на ЕСЗ включва и съвети към хората как да се предпазват от този вид престъпления.

1. Измами "изпълнителен директор": измамниците се представят за ръководител или висш представител в организация и подмамват жертвите си да направят плащане по фалшива фактура или да извършат неразрешен превод от корпоративна сметка.

2. Измами "фактура": представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да променят данните за плащане по бъдещи фактури.

3. Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): чрез тях подмамват жертвата да предостави лична, финансова или друг тип защитена информация.

4. Измами "подправени банкови сайтове": банковите фишинг имейли включват линкове, които отвеждат до фалшиви уебсайтове на банки (почти идентични с истинските, но с малки разлики). При последване на линка се използват различни методи за събиране на финансова и лична информация.

5. "Романтични" измами: измамниците се преструват, че се интересуват от романтична връзка. Това обикновено се случва в сайтове за запознанства, но измамниците често използват социалните медии или имейл, за да осъществи контакт.

6. Кражба на лични данни: измамниците събират лична информация чрез социалните медии.

7. Инвестиционни и измами при онлайн пазаруване: измамниците заблуждават жертвите си, че ще направят изгодна инвестиция или отправят "много добра" фалшива оферта за онлайн покупка. /news.bg