Медицинска лаборатория „ЛИНА” отбеляза първата годишнина от стъпването си в Ямбол със среща-презентация, на която бяха поканени лекари от града. За радост на екипа на лабораторията срещата не само премина при голям интерес, но предизвика и много въпроси за последните новости, въведени от „ЛИНА” при различните изследвания и тестове. Те бяха представени от д-р Здравка Георгиева, специалист „клинична лаборатория”, д-р Даниела Атанасова, специалист „микробиология”, д-р Татяна Николова, специалист „вирусология” и Татяна Кръстева, която презентира дейността за обезвреждане на медицински отпадъци.



„Благодарим Ви за присъствието и за това, че ни приехте в Ямбол. Благодаря както на Вас, така и на екипа ни от лаборанти и лекари, сред които д-р Полина Ангелова и специално на уважаваната д-р Желева, че избра нас и прояви търпението и доверието да продължим нейната дейност. За нас е важно, че можем да сме полезни на жителите на Ямбол”, заяви управителят на лаборатория „ЛИНА” д-р Васил Костадинов.

„ЛИНА” е една от първите частни лабораториив България, а в последните близо 20 години от своето основаване се е превърнала в една от най-големите в страната. Към момента тя има филиали в областите Бургас, Варна, Добрич и Ямбол. Лабораторията разполага с опитен екип лекари от всички лабораторни специалности и модерна апаратура, като постоянно провежда профилактични кампании, насочени към ранното диагностициране на основни заболявания. Филиалите на „ЛИНА” в Ямбол са два - на ул. „Жельо Войвода” № 11 (Старата баня срещу ДКЦ 1) и ул. „Васил Априлов” №2.

„Едно от нещата, с които се гордеем е, че имаме акредитация от Министерството на здравеопазването и в момента обучаваме кадри по клинична лаборатория, микробиология, вирусология, а след година - две се надяваме да правим това и по всички останали лабораторни специалности”, заяви д-р Костадинов.

Лекарите от града проявиха голям интерес към изследването на Цистатин C, който показва увреждането на бъбреците в ранен етап. Бяха презентирани и изследвания за слюнчен кортизол, който помага за диагностиката на Синдром на Кушинг, както и маркери за сърдечна недостатъчност и хипертония. Имаше въпроси за изследването за хранителна непоносимост, както и за комбинираните тестове за различни видове алергии. Д-р Николова презентира изследванията за хепатитни маркери, кърлежово-трансмисивни инфекции, херпесни вируси, хеликобактер и профилактиката преди и по време на бременност. Микробиологът д-р Атанасова запозна лекарите с теста за туберкулоза T-SPOT. TB, експресната антибиограма за чувствителност към антибиотици URIFAST и др.





„ЛИНА” е сред лабораториите, които затварят цикъла, като сами обезврежда медицинските си отпадъци. Дейност, за която има разрешително.

„Ако девизът на лабораторията е „Измерваме Вашето здраве”, то мотото при грижата за правилното третиране на медицинските отпадъци е „Пазим Вашето здраве”. „ЛИНА” разполага със собствена площадка за обезвреждане на медицински отпадъци и собствен автомобил за транспортирането им. Предлагаме тази услуга в помощ и на различни лекарски практики и лечебни заведения”, разясни Татяна Кръстева.

От лабораторията заявиха, че винаги са отворени за въпроси от своите колеги.