Общински съветници от Бургас искат плоча с имена на загинали в борбата срещу капитализма и фашизма да бъде демонтирана от входа на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника.

В учебните заведения в България е забранено да се извършва политическа агитация и проповядване на каквато и да било идеология. Докладната за демонтирането на плочата стъпва на текст от Закона за предучилищното и училищно образование, който гласи: „В системата на предучилищното и училищно образование не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини.“

„Въпреки това, на фасадата на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в град Бургас продължава да стои плоча, съдържаща петолъчка и имената на осем души с надпис, указващ че са „загинали в борбата срещу капитализма и фашизма. Местоположението на тази плоча на самия главен вход на гимназията, пред ежедневния поглед на поколения ученици освен, че е недопустимо, е и изцяло противозаконно, тъй като нейният надпис по същество отразява пропаганда на една идеологическа доктрина. Сградата на ПГМЕЕ – Бургас е публична общинска собственост, следователно на училищното ръководство е необходимо решение на Общински съвет – Бургас, за да бъде демонтирана въпросната плоча”, пишат общинските съветници Георги Дракалиев, Димитър Людиев, Петко Георгиев, Станимир Апостолов и Виолета Илиева. Последната е и директор на Регионалния инспекторат по образование.

Не е ясно къде ще бъде съхранявана плочата, ако бъде прието нейното демонтиране.