Продължава разследването на палежа срещу фоторепортер в Бургас.

Домът на Борислав Пенков беше запален в нощта срещу неделя, а заради пламъците и задушливия дим се наложи целия вход да бъде евакуиран. С часове хората останаха на тъмно, без ток.

Пламъците тръгнали от запалена автомобилна гума пред вратата на фоторепортера.

От полицията задържаха за 24 часа 37 годишен мъж, като се изяснява дали има някаква съпричастност към престъплението.

До 19,30 часа в неделя в блока на журналиста нямаше осветление. Електрическото табло вече е възстановено, но щетите във входа са сериозни.

Борислав Пенков казва, че нападенията срещу дома му започнали след като снимал изгоряло заведение в града. Тогава е бил нападнат от 8 човека, след което заплахите срещу него са продължили. За тях фоторепортерът е подавал жалби в МВР. Пенков е завел дело за първото нападение срещу него и казва, че не е изненадан от палежа в неделя. Той смята, че нападателите срещу него сега са същите, защото за десет години работа във вестник „Черноморски фар” досега не е имал други проблеми.

По информация на главния редактор на вестника Силвия Шатърова заведението е публична собственост, която е отдадена под наем.

„В 21-ви век това е крайно нецивилизован и груб начин да се регулират отношения. Притеснени сме за безопасността на колегата ни, но освен публично да алармираме и да помагаме на разследването, няма какво друго да направим”, коментира Шатерова. Борислав Пенков не изключва и версията атаките срещу него да са заради намерението му да заведе граждански иск за 50 хиляди лева срещу Петър Биберов.

Източник: Нова тв