Пожар вдигна на крак над 20 семейства, които живеят във вход Б на блок 1 в бургаския ж.к. „Зорница“ тази нощ. Около 3,30 часа огънят избухнал от горяща гума, сложена до входната врата на жилището на фоторепортера от в. „Черноморски фар“ Борислав Пенков, който живее на първия етаж. Пламъците бързо обхванали вратата на апартамента, както и ел. таблото на входа. Пенков, както и младо семейство, което се е прибирало по това време, се опитали да гасят пламъците до идването на пожарната. На място веднага се отзоваха екип огнеборци, както и полиция. По-късно пристигна и линейка, тъй като се наложи да бъде оказана медицинска помощ на възрастна жена, чието жилище е на 6-тия етаж в блока. Пожарникарите й помогнаха да напусне сградата, изпълнена с гъст дим и остра задушлива миризма. Жената живеела сама и е леко обгазена, лицето й беше изцапано със сажди, вероятно докато се е опитвала да намери стълбищата. Семейства с малки деца се наложи да напуснат рано сутринта жилищата си.

„Вътре в апартаментите не се диша, всичко е в сажди и мирише“, коментираха хората. Във входа в момента няма електричество.

Борислав Пенков свързва огненаната атака с делото, което се водеше срещу известния в Бургас Петър Биберов за нападението срещу фоторепортера, отразявал пожар в бившата механа „Бургаски вечери“, сега „Кралско село“. През последните три месеца се случват серия инциденти, при които са нанесени материални щети по дома на Пенков. През юли с камък беше потрошен прозореца на кухнята му. Същата нощна атака се повтори и в началото на септември.

„Събудих се от пукане, което се чуваше силно. Помислих си, че съм забравил печката включена, но бързо установих, че всъщност гори гума пред входната ми врата. Това си е чист криминален случай, от който са потърпевши десетки хора“, каза пред БургасИНФО Борислав Пенков.