Жестокото убийство на Виктория Маринова в събота по обед в Русе, чийто убиец беше арестуван снощи в Германия, провокира депутата от Обединени патриоти Искрен Веселинов да поиска поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, с които да се сложи край на практиката на редуциране на присъдата с 1/3, ако подсъдимият си признае вината.

"Потресен съм като всички русенци от това престъпление, но то поставя за пореден път въпросът какво се случва с тези изверги, след като бъдат разкрити", коментира той.

Веселинов е категоричен, че за убийците трябва да отпадне възможността за признаване на извършеното престъпление, съкратеното съдебно производство и намаляване на присъдата.

"Сега се признават за виновни, минават по съкратено производство и вместо доживотен затвор поучават 20 години, излежават 15, след това излизат от затвора и пак убиват", мотивира се депутатът.

Като пример той посочи случая с убитата Вероника във Велико Търново, която стана жертва на рецидивиста Илиян Здравков, излязъл от затвора дни преди да я нападне.

Веселинов напомни, че преди две години депутати са имали среща с роднини на убити, които са поискали съдебното съкратено производство да отпадне за най-тежките престъпления.

Сега той се зарече, че ще постави на колегите си отново въпроса, защото в крайна сметка намаляването на присъдите оскърбява чувствата на хората.

"Не може след 15 години отново един подобен човек да бъде сред нас и отново да заплаши живота на нашите близки“, коментира той за арестувания убиец на Виктория - Северин или Сейлядин Красимирав, който се е гаврил с жертвата си поне час преди да я убие.

Така че специално за убийците Веселинов категорично ще настоява да отпадне тази възможност.

Според него целта на съкратеното производство е да се пести времето на съда, но това не може да е за сметка за човешкия живот.

Веселинов смята, че ако НПК не бъде променен, убиецът на Виктория далеч няма да получи заслуженото си наказание, а зверовете не заслужат хуманното отношение.

През 2015 г. Патриотите също направиха опит за ремонт на НПК в тази посока, но предложенията им за промени не видяха бял свят.

Дали сега ще се стигне до обсъждането им, предстои да видим, но според управляващи от позицията трябва да се обсъди въпросът много внимателно.

Тома Биков от ГЕРБ призна, че такива жестокости като убийството на Виктория, колкото и потресаващи да са се случвали и преди и занапред ще ги има.

"Факт е,че има такива психопати, които не могат да се поправят, но е това е въпросът да се прецени докъде може да се стигне, имало е случаи на намаляване на присъдите, надявам се, че сега това няма да стане“, коментира той.

Според социалиста Крум Зарков превенцията е най-важна.

"Наказанията също имат превантивна цел, но се създава една практика да реагираме впоследствие, завишавайки наказанията заради такива чудовищни действия, а това само по себе си няма да доведе до сигурната среда, наказанието трябва да е най-тежкото, но в случая нито едно наказание не е достатъчно“, посочи той.

Зарков смята, че в Русе трябва да се засили и присъствието на полицията, и да се подобри осветлението, и да се сложат камери.