"Взетата по сигнал извънредна проба от плаж "Корал" показва, че водата е чиста". Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Димов съобщи, че са излезли контролните проби, които бяха взети от централния плаж в Созопол на 22 август.

"Пробите, които са до и над кораба показват, че има нефтопродукти, но от Централния плаж на Созопол и на миля навътре - няма никакви отклонения", посочи той.

Той увери, че МОСВ ще продължи да следи състоянието на водите в района.

"На този етап непосредствено над кораба "Мопанг" се виждат остатъчни малки нефтени петна, с диаметър около 20 см", допълни министърът.

Директорът на "Морска администрация" Живко Петров пък потвърди, че ситуацията е под контрол и е овладяна.

Петров уточни, че другата седмица започва източването на горивото от потъналия кораб.

Припомняме, корабът, който е потънал между Созопол и Черноморец през далечната 1921 г., изпусна голямо количество мазут на 12 август 2018 г. Своевременно бяха предприети мерки за овладяване на разпространението на горивото, а институциите увериха, че няма опасност за живота и здравето на гражданите.

На 13 август, транспортният министър Ивайло Московски заяви, че ситуацията е овладяна, но трябва да се вземат мерки за източването на останалото количество мазут от подводния съд.

Ден по-късно стана ясно, че две фирми се заемат с източването на останалото гориво от кораба, като също така са монтирани и 1000 метра заграждения.

На 22 август почиващи в района на плаж "Корал" в Созопол алармираха за замърсяване с мазут от потъналия кораб.

На 23 август премиерът Бойко Борисов инспектира лично как източват мазута от "Мопанг". Той подчерта, че е осигурено финансиране, за да може водолазите и екипите по източването да влязат при достатъчно добри условия.

Премиерът уточни, че работата по премахването на мазута ще започне веднага щом условията го позволяват.

По думите му течът е спрян, което не налага спешното пускане на водолази, които да рискуват живота си. /news.bg