Нова измама атакува мобилните абонати у нас. Позвъняванията идват от чужбина, основно от Словения, а измамените вече са стотици.

През последните дни много телефонни абонати у нас сигнализират, че са търсени от Словения от номера с код +386. Веднъж отговорили - следват и нови позвънявания. Този път от различни държави. Схемата работи именно чрез пропуснати повиквания от чужбина и разчита на моментната ни емоция, съобщава NOVA.

Анализите на един от телекомите показват, че последната атака е само привидно от Словения. Зад телефонния код всъщност е „маскиран” оператор в Косово, където обажданията са по-скъпи от тези в Европейския съюз (ЕС). При предишната подобна измама за минута сметката на ужилените нарастваше с между 7-8 лева.

През последните дни сигналите от измамени абонати към телекомите зачестяват. За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията от докладваните номера.

Според експерта по киберсигурност Борислав Сестримски изборът на жертви не е толкова случаен, а е резултат на редица проучвания. До номерата измамниците често се добирали чрез кражба на данни или закупуване на масиви с номера от интернет.

Как измамата ще се отрази на месечните сметки на измамените у нас абонати? До дела в съда се стига рядко, тъй като натрупаните сметки не са космически, а до измамниците разследващите стигат трудно.
Източник: nova.bg